Carel Coenraadpolder

Carel Coenraadpolder

De Carel Coenraadpolder is de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland. De prachtige, uitgestrekte omgeving leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht.

De dijk is vernoemd naar oud-commissaris van de Koningin Carel Coenraad Geertsema. Halverwege de dijk is in 1998 een monument geplaatst. Hier staat een gedenkteken met de toepasselijke tekst:  Gain diek, gain laand, gain leev'n'. 

Dit stuk land werd al in 1924 omringd met dijken en drooggelegd. In de loop der tijd bleek vaak dat de dijken doorbraken of te laag waren voor de ruige zee. Daarom werden de zeedijken langs de Dollard in de periode van 1983 tot en met 1986 op deltahoogte gebracht. Zo blijft het vruchtbare Groninger land droog. Vandaag de dag worden hier vooral suikerbieten, graan en aardappelen verbouwd.

Loop over de dijk en geniet van het weidse uitzicht. Of stap op je pedalen en kom net een stukje verder. Tijdens het fietsen door de polder wordt de horizon regelmatig onderbroken door kleine arbeidershuisjes en enorme herenboerderijen. Het verschil in welvaart was en is hier bijna tastbaar. De laatste jaren is dit verschil echter steeds kleiner geworden. En op de plaats van het Ambonezenbosje, vernoemd naar de tijdelijke bewoners, stonden lange tijd barakken met een bewogen geschiedenis. Om de zoveel jaar kregen ze een andere functie. Tegenwoordig is hier een Toeristisch Overstap Punt waar allerlei routes elkaar kruisen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Carel Coenraadpolder

Carel Coenraadpolder 10
9684 TS Carel Coenraadpolder
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.