Het Polderhuis

WIERINGERWAARD

Het Polderhuis is in 1612 gebouwd al een van de gebouwen na de drooglegging. Jarenlang was het in gebruik als waterschapspand en gemeentehuis.

Uit archiefstukken blijkt dat het Polderhuis is gebouwd in 1612. Dat is kort na de drooglegging van de Wieringermeerpolder in 1610. Het is dus een van de eerste panden gebouwd in de kersverse polder.

Het gebouw heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Oorspronkelijk is het gebouwd door de droogleggers van de polder. Daarna deed het dienst als waterschapsgebouw. In de 19e eeuw werd het Polderhuis een overheidsgebouw. Waarschijnlijk zijn er rond het jaar 1930 twee politiecellen ingebouwd.

Tot en met 1988 is het Polderhuis een gemeentehuis gebleven en werd vanaf toen bewoond door de familie Hemke. De bewoners hebben de oudheidkamer, de bestuurskamer, in oorspronkelijke staat gehouden. In 2016 is er een nieuwe familie komen wonen in het Polderhuis die ook de karakteristieke elementen in de bestuurskamer behouden en koesteren.

Beschrijving gebouw Het voorhuis met zadeldak en topgevel zit vast aan de stolpboerderij met een enkel vierkant. De gevel van zowel de stolp als het voorhuis is witgepleisterd. De sneden houten lijsten en makelaar zijn 19e eeuws. Zo ook de gedetailleerde deur met bovenlicht.

Het wapen van Wieringerwaard is zichtbaar in de zijgevel, tussen de twee inkepingen met tralies waar de voormalige politiecellen zaten. Het wapen heeft een blauw schild met twee gouden zwanen. Iedere zwaan heeft twee gouden kronen om de nek. Achter het schild staat een gouden leeuw met in zijn bek een gouden lint en in beide poten een haak. Tot 1970 werd het wapen gebruikt door de gemeente.

Het gebouw is in 1951-1952 gerestaureerd onder leiding van architect Rooyaards. Van deze restauratie zijn veel foto’s bewaard gebleven in de beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Interieur In de bestuurskamer bevindt zich rond opgaande tegelschouw en een 18e-eeuwse kastenwand.

Het Polderhuis heeft de status van rijksmonument.

Bronnen - Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl - Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Het Polderhuis

Noord Zijperweg 35
1766 HG WIERINGERWAARD
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.