De spoorwegovergang

Hogebeintum

“Reizigers Leeuwarden – Anjum: instappen voor vertrek!” Nu klinkt dat vreemd, maar in de eerste helft van de 20ste eeuw reed er nog een stoomtrein tussen Leeuwarden en Dokkum met Anjum.

“Reizigers Leeuwarden – Anjum: instappen voor vertrek!” Nu klinkt dat vreemd, maar in de eerste helft van de 20ste eeuw reed er nog een stoomtrein tussen Leeuwarden en Dokkum met Anjum nabij het Lauwersmeer als eindbestemming: “it Dockumer Lokaeltsje”. Deze spoorverbinding was in de beginjaren rendabel, mede door het vervoer van producten van de goede landbouwgrond. Maar daardoor had een slechte oogst ook invloed op de exploitatie. Daarnaast werd het goedkopere bus- vervoer een geduchte concurrent. Door de crisis van de jaren ’30 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 viel definitief het doek.

De rijke historie van it Dockumer Lokaeltsje is nog overal te zien in het prachtige weidse landschap: tracédijken, bruggen, de stationsgebouwen met wachtlokaal in de diverse dorpen. En spoorwegovergangen zoals hier, tussen Ferwert en Blije. Bezienswaardig is het stationsgebouw van Marrum – Westernij- kerk met een imposante Humboldt stoomlocomotief uit 1914. In de compleet in stijl gerestaureerde coupérijtuigen bevindt zich het pannenkoekrestaurant. In de Friesche Spoorwinkel bij het station zijn bijzondere trein- en spoorcadeaus te koop, waar- onder nostalgisch speelgoed en unieke collectors items.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie De spoorwegovergang

Vogelzangsterweg
9173 GE Hogebeintum
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.