De Batterij

Zoutkamp

De Batterij is een statig herenhuis dat pontificaal op de dijk van Zoutkamp staat. Het huis is rond 1870 gebouwd als sluiswachterswoning. De naam “de Batterij” heeft het huis te danken aan de locatie waar het is gebouwd.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

De Batterij is een statig herenhuis dat pontificaal op de dijk van Zoutkamp staat. Het huis is rond 1870 gebouwd als sluiswachterswoning. De naam “de Batterij” heeft het huis te danken aan de locatie waar het is gebouwd. Zoals aan het begin al vermeld had Zoutkamp een verdedigingschans. Bij het ingaan van de Franse tijd, in de periode van 1794 tot 1814, was de schans erg vervallen en werd toen versterkt met een kustbatterij. Deze voormalige sluismeesterswoning (nu de Batterij) stond na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 op de nominatie om te worden gesloopt. Doordat er na de afsluiting van de Lauwerszee geen eb en vloed meer was en geen volledige schutsluisfunctie en bediening meer nodig was, werd de sluismeesterswoning overbodig. Deze dienst is toentertijd verhuisd naar Lauwersoog. 

Dit pand stond al een poosje leeg toen het werd gekraakt door een aantal studenten uit Groningen met als “voorman” Pek van Andel. Hij zag het belang van behoud van dit karakteristieke pand en heeft het na jaren “kraakbewoning” gelukkig gespaard van de sloop. In de volksmond werd Pek van Andel “Joop Monument” genoemd, waar hij erg trots op was. Later geheel gerestaureerd en gekocht door Henderikus Heidema. Thans is Hendrikson BV gevestigd in de Batterij, een bedrijf van de zoon van Hendrik Nienhuis, oud directeur van Heiploeg.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie De Batterij

Sluisweg 22
9974 RJ Zoutkamp
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.