Garnalenvisserij: van Heiploeg tot Solt

Zoutkamp

Op deze plek stond vroeger een van de panden van Heiploeg. De grootste garnalenverwerkende fabriek van Europa. Vroeger zat Heiploeg verspreid door het dorp in verschillende panden.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Op deze plek stond vroeger een van de panden van Heiploeg. De grootste garnalenverwerkende fabriek van Europa. Vroeger zat Heiploeg verspreid door het dorp in verschillende panden. In 1999 werd de ultramoderne verwerkingsfabriek net buiten Zoutkamp in gebruik genomen. De overbodige panden in het dorp werden verkocht of afgebroken om plaats te maken voor woningen. 

De oorsprong van Heiploeg gaat terug tot vóór 1900, toen de familiebedrijven Heidema en Van der Ploeg werden opgericht in Zoutkamp. In 1950 werd een samenwerking aangegaan en vanaf de jaren 70 onder de naam Heiploeg, een samenvoeging van beide namen. Al is de thuishaven destijds verplaatst, en zijn er in de Zoutkamper haven nog amper vissersschepen te vinden, toch blijft Zoutkamp synoniem staan voor garnalen. 

Naast het nabootsen van het oude zijn er ook nieuwe initiatieven. Zo heeft 'de Rousant' kortgeleden een garnalen- en visafslag geopend, wat de oude glorie toch weer wat terugbrengt in Zoutkamp. Maar ook de vissers zelf timmeren aan de weg. Vijf Zoutkamper vissers hebben in 2016 Solt opgericht. Een merk met een missie! Zij brengen hun eigen vangst op een duurzame manier op de markt. Naast garnalen en garnalensoep heeft Solt ook twee lekkere biertjes in het assortiment. Deze producten zijn te koop bij een aantal Zoutkamper ondernemers.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Garnalenvisserij: van Heiploeg tot Solt

Zoutkamp
Route planen

vanaf jouw locatie


Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.