Boeren Streekproducten route

Hier schon mal ein Vorgeschmack

(66,5 km)
 • Download GPX Laden Sie hier eine .gpx-Datei der Route herunter, die Sie auf Ihr GPS-Gerät, Navigationsgerät oder Ihre App laden können.
 • Fietstocht langs boerderijwinkels, delicatesse zaken en restaurants in Noardwest Fryslân. Ontdek de lekkerste streekproducten, jo kinne it priuwe!

  Deze 66 kilometer lange fietsroute door weids boerenlandschap, langs dijken en door kleine dorpjes brengt niets dan lekkers! 

  Onze boeren zijn een trots volk en dat willen ze je graag laten proeven. Velen hebben een winkeltje langs de weg waar je hun (veelal biologische) producten kunt kopen. Denk hierbij aan groenten, aardappelen, fruit, vlees en zuivel. Zorg dat je goede fietstassen bij je hebt voor onderweg!

  De route brengt je niet alleen langs boerderijen, maar ook langs restaurants die waanzinnig lekkere gerechten maken met gebruik van lokale producten. 

  Onderweg zijn er genoeg plekken waar je even kunt uitrusten, zoals de Kloostertuin in Oosterbierum, daar is het zomers volop gezelligheid.

  Wil je nog een souvenir meenemen voor thuis? Ook daar is aan gedacht: je komt langs speciaalzaken gericht op lokale producten en souvenirs.

  Das wirst du sehen

  1

  Lokaal op Hatsum

  Lokaal op Hatsum
  Hatzum 13
  9035 VK Dronrijp
  Lokaal Op Hatsum
  Lokaal op Hatsum
  23 03
  2

  Bioboer Pieter

  Franekerweg 2
  8804 NA Tzum
  eieren
  Bioboer Pieter
  05 09 15
  3

  Jellema Specialiteiten

  Jellema Specialiteiten
  Ockingahiem 12
  8801 KT Franeker
  Jellema Specialiteiten winkel
  Jellema Specialiteiten
  12 45 80
  4

  Kloostertuin Oosterbierum

  Kloostertuin
  St. Jorisstrjitte 22
  8854 AL Oosterbierum
  Kloostertuin Oosterbierum appelbomen in bloei
  Kloostertuin Oosterbierum
  86
  5

  Bruinsma Bio

  Latsmaleane 3
  8855 XK Sexbierum
  Bruinsma bio streekproducten winkel
  Bruinsma Bio
  43 40
  6

  Lyts Ropta

  Hearewei 16
  8856 BT Pietersbierum
  Boerderij Lyts Ropta
  Lyts Ropta
  47 21
  7

  Yeb Hettinga Museum

  Camstrawei 18
  8852 RH Firdgum
  Yeb Hettinga Museum
  8

  Familie Vogels

  Camstrawei 41
  8852 RJ Firdgum
  Familie Vogels
  Familie Vogels
  48
  9

  Jan en Rinske Andringa-Elsinga

  Oudebildtdijk 1225
  9075 NR Westhoek
  Jan en Rinske Andringa-Elsinga
  22
  10

  Restaurant de Zwarte Haan

  Café Restaurant De Zwarte Haan
  Nieuwebildtdijk 428
  9079 PG St Jacobiparochie
  Restaurant de Zwarte Haan
  70 34
  11

  Bildts Genot

  Bildts Genot
  Oudebildtdijk 487
  Sint Annaparochie
  Bildts Genot
  38 63
  12

  Ut Streekie

  Van Harenstraat 13
  9076 BS Sint Annaparochie
  Ut Streekie Sint Annaparochie
  Ut Streekie
  13

  De Molkerei

  De Molkerei
  De Draai 2
  9076 PD St. Annaparochie
  Geitenkaas automaat De Molkerei
  De Molkerei
  14

  Fryske Strawberries

  Bûtenpôle 11 a
  9041 VM Berlikum
  Frisian strawberries aardbeien
  Fryske Strawberries
  15

  Dykstra State

  Bitgumerdyk 24
  9036 VS Menaldum
  Dykstra State
  78 84 61 67 24
  16

  Lokaal op Hatsum

  Lokaal op Hatsum
  Hatzum 13
  9035 VK Dronrijp
  Lokaal Op Hatsum
  Lokaal op Hatsum

  Beschreibung

  1

  Lokaal op Hatsum

  Lokaal op Hatsum
  Hatzum 13
  9035 VK Dronrijp
  Lokaal Op Hatsum
  Lokaal op Hatsum

  U start bij Lokaal Op Hatsum, hier kunt u terrecht voor eerlijke gerechten van lokale producten gemaakt, of natuurlijk voor een lekker bakje koffie met taart. Tevens kunt u uw auto parkeren en uw fiets op laden. 

  U fietst via Hatzum naar de Hasthemerwei naar Baaium, langs de kerk en slaat rechtaf naar de Werpsterwei en dan links met de bocht mee naar de Oasterein en knooppunt 23.

  U blijft de weg volgen over het water en naar de Westerein en door naar knooppunt 3. Fiets door en sla linksaf naar de Welsrijperweg, richting Lutje Lollum. Voorbij lutje Lollum wijkt u van de route af door op de Wjelsrijperweg te blijven fietsen (N384) en bij de rotonde linksaf te slaan naar de Tzummerweg, die gaat vervolgens over in de Franekerweg en aan de rechterkant kunt u verse biologische eieren halen bij Bio Boer Pieter.

  U keert terug naar de route via de Tzummerweg richting Franeker en via de Parallelweg naar knooppunt 5. Vervolgens fietst u  via de Dûker naar de Stationsweg over het kanaal,  het Oud Kaatsveld  op en dan weer over het kanaal richting knooppunt 9 de Franeker binnenstad. 

  De volgende stop vindt u voorbij knooppunt 15 aan de Sjaardemastraat aan de rechterkant gaat u een poort door en vindt u aan de rechterkant Jellema Specialiteiten.  De specialiteitenwinkel in Franeker. Een winkel vol kaas, specerijen, wijn, natuurvoeding, delicatessen, geschenken en streekproducten. 

  Vanaf hier vervolgt u uw weg via Hocquart en de Hertog van Saxenlaan naar knooppunt 12. U blijft deze weg volgen en fietst zo naar Dongjum, knooppunt 45. Ook hier fietst u weer rechtdoor over de Tzummarumerweg totdat u een kruispunt nadert, hier gaat u linksaf de Mûntsewei in. Deze blijft u volgen en voorbij Klooster-Lidlum slaat u linksaf naar de Litlummerwei, knooppunt 80 Oosterbierum. Hier slaat u rechtsaf de Konkelswei in en vervolgens linksaf de Skoalstrjitte in. Aan de Sint jorisstrjitte vindt u de laatste stop. De Kloostertuin Oosterbierum. Hier kunt u genieten in de theetuin van een heerlijke versnapering en is tevens een proeftuin voor natuurprojecten, wanneer de bloemen in bloei staan kunt u ook nog uw eigen boeket plukken. 

  U vervolgt u weg door via de konkelswei naar knooppunt 86 te fietsen hier heeft u de keuze om linksaf te slaan of rechtsaf te slaan (kortere route) Wanneer u linksaf slaat gaat u de Hoarnestreek op. Zo fietst u richting Sexbierum naar de volgende stop. Wanneer u linksaf slaat naar de Latsmaleane 3,  kunt u winkelen bij de Bio streekproducten van Bruinsma Bio. Onlangs hebben zij een Boerderijwinkel geopend waar u bio producten kunt krijgen die op het bedrijf én dat van de buurman zijn geteeld. Ieder seizoen van het jaar zijn hier de meest verse producten te verkrijgen. 

  Wanneer u verder fietst via de Hoarnestraak komt u langs knooppunt 43, hier slaat u linksaf naar knooppunt 40 waar u rechtsaf slaat naar de volgende stop. Aan de rechterkant zit u Lyts Ropta een biologische groente en akkerbouw bedrijf. U vindt hier een boerderijwinkel en mocht u willen blijven slapen dan kan dat in het vakantie huisje. 

  Vanaf hier fietst u weer terug naar knooppunt 86.  U gaat verder en slaat rechtsaf op de Sinaedawei richting Tzummarum. Bij knooppunt 47 slaat u linksaf de Stasjonswei op. Deze weg volgt u tot u rechtsaf kunt slaan de Hearewei op naar knooppunt 21 richting Firdgum. Hier zou u even kunnen stoppen bij het Yeb Hettinga Museum rechts aan de Camstrawei 18.

  Wanneer u bij knooppunt 21 linksaf slaat, de Camstrawei op, fietst u langs Familie Vogels links, nr 41. Een groot portret is zichtbaar op de aardappel loods. Hun verhaal is onderdeel van de route Bildtstars en Eigenheimers van Sense of Place. (Tip voor een volgende fietstocht)

  U fietst voorbij knooppunt 48 en slaat vervolgens rechts af naar de beroemde Oudebildtdijk. Ook aan deze weg ziet u rechts bij nr 1225 een portret van fam Jan en Rinske Andringa-Elsinga. Ook hun verhaal is onderdeel van de route Bildtstars en Eigenheimers van Sense of Place.

  U fietst door naar knooppunt 22 en bij knooppunt 34 slaat u linksaf naar Waddengoud Restaurant de Zwarte Haan.  Uniek gelegen aan de voet van de Waddenzeedijk, omringd met rust stilte en ruimte kunt u genieten van Waddengoud, streek en fair trade producten uit de regio.

  U fiets weer terug naar knooppunt 34. Hier gaat u links verder op de oudebildtdijk langs het water. U komt langs Bildts Genot hier kunt u streekproducten kopen van het Bildtse land.

  Bij knooppunt 38 slaat u rechtsaf nar de Stadhoudersweg. Bij knooppunt 63 kunt u linksaf slaan en winkelen bij Ut Streekie - TIP & Delicatessen & Souvenirs Sint - Annaparochie

  U kunt bij knooppunt 63 ook rechtdoor fietsen over de Warmoesstraat. U fietst rechtdoor over de Hemmemaweg en wanneer u bij de Wissel linksaf slaat en dan rechts en direct weer links naar de Opfaart, dan ziet u De Molkerei geitenzuivel van het Wad. 

  U keert terug en vervolgd uw route langs het water richting Berltsum. U kunt hier door het dorp heen fietsen en via de Bûtenpôle aardbeien halen uit de aardbeien automaat van Fryske Strawberries.

  U fietst door naar knooppunt 78 aan de Sânwei, hier wijkt u van de route af en slaat u linksaf de Sânwei op en dan rechtsaf naar de Fjouwerhûs, rechtsaf de Bitgummerdyk op. Hier fietst u langs Dykstra State een boerderijwinkel met vlees en andere streekproducten.

  Wanneer u weer verder fietst over de Bitgummerdyk dan fietst u vanzelf weer naar de route en naar knooppunt 84. en zo verder via de Rypsterdyk, 1ste rotonde rechtdoor en de 2de rotonde rechtsaf naar Dronrijp. U fietst nu op de Strjitwei en slaat linksaf het Heechpaed op langs de kerk, de Tsjerkebuorren op en dan rechtsaf naar het Skilpaed naar knooppunt 61.

  Vanaf hier rechtdoor over het Van Harinxma kanaal rechtdoor naar knoopppunt 67. Hier fietst u Hatzum op en voorbij knooppunt 24 vindt u aan de linkerkant Lokaal Op Hatsum u start en eindpunt.

  16

  Lokaal op Hatsum

  Lokaal op Hatsum
  Hatzum 13
  9035 VK Dronrijp
  Lokaal Op Hatsum
  Lokaal op Hatsum
  23
  03
  05
  09
  15
  12
  45
  80
  86
  43
  40
  47
  21
  48
  22
  70
  34
  38
  63
  78
  84
  61
  67
  24

  Verpasse nichts!

  Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.