Von der Stadt zum Watt

Merkmale

3 Stunde 10 Minuten (16,0 km)
 • Download GPX Laden Sie hier eine .gpx-Datei der Route herunter, die Sie auf Ihr GPS-Gerät, Navigationsgerät oder Ihre App laden können.
 • Von der Stadt zum Watt

  Das wirst du sehen

  Startpunkt: Aalsumerpoort
  9101 JL Dokkum
  1

  Koetshuis & Biologische Boerderij de Hoop

  De Wylgen 7
  9148BB Hiaure
  Koetshuis & Biologische Boerderij de Hoop
  2

  Camping "De Terp"

  Krûdikker 2
  9148BD Hiaure
  Camping "De Terp"
  3

  Atelier Yfke Blom

  P.Paaltjenspaad 3
  9154 BD Foudgum
  Atelier Yfke Blom
  4

  B&B Pastorie Waaxens

  Tsjessensweg 8
  9152 BD Waaxens
  B&B Pastorie Waaxens
  26
  5

  Logement Nij Bonga

  Stasjonswei 25
  9151 JL Holwerd
  Logement Nij Bonga
  6

  Campingholwerd

  Keegstraa 5
  9151HC Holwerd
  Campingholwerd
  7

  Vakantiewoning Holwerd

  Tsjerkestrjitte 1
  9151HV Holwerd
  Vakantiewoning Holwerd
  8

  Vakantiehuisje Smoek

  Fiskwei 20
  9151 JD Holwerd
  Vakantiehuisje Smoek
  18
  Endpunkt: Grandijk 2
  9151 AE Holwerd

  Beschreibung

  Startpunkt: Aalsumerpoort
  9101 JL Dokkum

  1. Dokkum kent tal van (monumentale) bezienswaardigheden. Zoals de bolwerken, een verdedigingswerk uit 1583. Ook de Markt is zeker het bezichtigen waard. Hier is onder meer het Martelaarsveld; een kunstwerk dat verwijst naar de moord op Bonifatius in 754. Zestien boeken in brons liggen verspreid over de terp. De overlevering wil dat Bonifatius zich met een boek beschermde. Op de plek van de moord werd een terp opgeworpen en een gedachteniskerk gebouwd, die door veel pelgrims werd bezocht. Restanten van de kerk zijn teruggevonden bij opgravingen op het marktplein. De huidige Martinuskerk (Grote Kerk) dateert uit de 14de eeuw.

  2. Tijdens WOII zijn er veel wapens gedropt in Aalsum. Dat gebeurde bij een boerderij vlakbij de kerk met de code 'de worm heeft rode haren'. Per dropping kwamen er tientallen containers met ieder 200 kilo aan wapens terecht. Nooit zijn de droppings ontdekt, ondanks een Duitse post twee kilometer verderop.

  3. Aan linkerzijde ligt terpdorp Foudgum, vooral bekend door predikant en dichter François Haverschmidt (1835 – 1894). Onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens verscheen de bundel 'Snikken en grimlachjes'. Nog altijd komen er veel ‘fans’ naar zijn pastorie, het kerkje waar hij preekte en het klaslokaal naast het meestershuis (huidige kosterwoning) waar hij les gaf. Laatste is tegenwoordig ingericht als informatiecentrum over Piet Paaltjens.

  4. Waaxens kent een 14de eeuwse kerk met bijzondere gotische kenmerken. Bij helder weer ziet u even voorbij het dorp het poortgebouw van Sjuxma-state uit 1616. De poort is het enige dat rest van de stins uit de 13de of 14de eeuw.

  5. Holwerd is vanoudsher een handelsdorp. In 1348 werd het aangewezen als de markt voor handel met Holland. De dichtbebouwde dorpskern met smalle straatjes is kenmerkend voor het type terp zonder agrarische achtergrond. Naast de visserij heeft Holwerd een rijk verleden als het gaat om stoken van jenever en brouwen van bier.

  6. Vanuit Holwerd kunt u zowel te voet, per fiets als met de auto de Waddenzee 'ingaan'. Aan het einde van een 2 km lange strekdam ligt de Holwerder Pier. Geen Europese pier ligt verder in zee.

  Endpunkt: Grandijk 2
  9151 AE Holwerd
  26
  18

  Verpasse nichts!

  Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.