Langs de akkervelden van t'BildtDe wandelroute "Langs de Akkervelden van het Bildt", is een unieke ontdekkingstocht door een uitgestrekt kleigebied dat barst van de historie, cultuur en natuurlijke schoonheid. Start bij het Toeristisch Overstap punt (TOP) Oudebildtzijl en verken de bijzondere streek langs de Friese Waddenkust, gevuld met zeven dorpen, vijf buurtschappen én de historische Oudebildtdijk.

Met deze wandeltocht ervaar je de rijke geschiedenis van het Bildt, van de inpoldering van de Middelzee tot het moderne agrarische leven. Ontmoet je de trotse Bilkerts en ontdek hun unieke dialect en culturele erfgoed en geniet je van het weidse uitzicht over de vruchtbare kleigronden en de rechte, lineaire landwegen.

Eeuwen geleden maakte Het Bildt nog dee…

De wandelroute "Langs de Akkervelden van het Bildt", is een unieke ontdekkingstocht door een uitgestrekt kleigebied dat barst van de historie, cultuur en natuurlijke schoonheid. Start bij het Toeristisch Overstap punt (TOP) Oudebildtzijl en verken de bijzondere streek langs de Friese Waddenkust, gevuld met zeven dorpen, vijf buurtschappen én de historische Oudebildtdijk.

Met deze wandeltocht ervaar je de rijke geschiedenis van het Bildt, van de inpoldering van de Middelzee tot het moderne agrarische leven. Ontmoet je de trotse Bilkerts en ontdek hun unieke dialect en culturele erfgoed en geniet je van het weidse uitzicht over de vruchtbare kleigronden en de rechte, lineaire landwegen.

Eeuwen geleden maakte Het Bildt nog deel uit van de Middelzee, een zeearm die diep in Fryslân reikte. In het begin van de zestiende eeuw werd de Middelzee bedijkt en ingepolderd door hardwerkende arbeiders uit Holland en Friesland. Hun erfenis leeft voort in het Bildt, waar vandaag de dag nog steeds een unieke mix van Hollands en Fries, het Bildts, wordt gesproken. Een taal waar de trotse Bilkerts met recht trots op zijn. 

De vruchtbare grond van het Bildt is beroemd om de productie van de Bildtstar, een heerlijke aardappel die je zeker moet proeven bij een van de boerderijen langs de Oude- en Nieuwebildtdijk.  Ontdek de historie van de langst bewoonde dijk van Nederland, bezaaid met charmante boerderijen en verhalen uit het verleden, de Oude Bildtdijk is een onmisbaar onderdeel van je wandelroute. Maak een stop bij lokale boerderijen om de beroemde Bildtstar-aardappel te kopen, een echte delicatesse van de streek.

Het Bildt onderscheidt zich door zijn rechtlijnige landwegen die de dorpen verbinden, een gevolg van systematisch polderwerk. Dit contrast met de slingerende weggetjes van de oude waddengeulen in nabijgelegen gebieden zoals Westergo en Oostergo maakt de wandelroute extra bijzonder. Waar anders vind je dorpen die vlak op de bodem staan, zonder de terpen die elders in Friesland nog veel voorkomen?

Start je avontuur in het schilderachtige Oudebildtzijl en wandel langs de historische Oudebildtdijk naar Vrouwenparochie en Sint Annaparochie. Sint Annaparochie is het grootste dorp van de gemeente Waadhoeke. Het is een dorp dat door de inpoldering van het Bildt in 1505 is ontstaan. In het dorp vind je een plek van grote historische waarde. Het is de plek waar de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn op 22 juni 1634 zijn grote liefde Saskia van Uylenburg trouwde. In de Van Harenskerk zijn nog elementen terug te vinden. Naast de kerk staat een beeld wat aan het beroemde bruidspaar herinnert.

De route neemt je mee door het weidse akkerlandschap van Het Bildt, waar je wordt omgeven door rust en ruimte. Vervolgens wandel je langs het indrukwekkende kweldergebied aan Werelderfgoed de Waddenzee, het Noard-Fryslân Bûtendyks. Dit natuurgebied, dat zich uitstrekt van Zwarte Haan tot noordoost Friesland, biedt een ongekende diversiteit aan flora en fauna.

Sluit je wandeltocht af via Nij Altoenae, waarna je weer terugkeert naar het idyllische Oudebildtzijl. Deze unieke wandelroute combineert cultuur, historie en natuur op zijn best – een must voor iedere natuurliefhebber en geschiedenisfan. Trek je wandelschoenen aan en beleef de schoonheid van Het Bildt!

Das wirst du sehen

1

TOP Oudebildtzijl

Vanaf Toeristisch Overstappunt Oudebildtzijl kan je 't Bildtse land, de Waddenkust en de akkerlanden verkennen.

TOP Oudebildtzijl
2

Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)

Welkom in Ouwe-Syl, daar waar het goed toeven is. Kom en ontdek dit bijzondere plekje, geniet van de rust en gemoedelijkheid, maak kennis met de vriendelijke inwoners, en zet de tijd even stil.

Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)
68
3

Bezoekerscentrum Aerden Plaats

Besuchen Sie die "Aerden Ort" und entdecken Sie die kulturelle Geschichte und zeitgenössische Kunst von das Bildt. Das Archäologische Forschungsstelle spricht über die spezifischen Bildtse Kultur und zeigt die Geschichte dieser Gegend.

Bezoekerscentrum Aerden Plaats
67
4

Oudebildtdijk

Der historische Oudebildtdijk an der friesischen Wattenküste in Noardwest Fryslân bietet einen ganzen Deich an Geschichten. Dieser markante Deich mit seinen typischen Deichhäuschen und monumentalen Bauernhöfen ist die längste Straße der Niederlande.

Oudebildtdijk
50
86
5

Vrouwenparochie (Froubuurt)

Vrouwenparochie een veelzijdig dorp voor de cultuurliefhebber. Wat je zeker niet mag missen is de laatste historische molen op Het Bildt, de Vrouwbuurtstermolen, gelegen op een prachtige locatie aan de 11-steden vaarroute en de Kultuurfabriek Kooi-aap.

Vrouwenparochie (Froubuurt)
6

Sint Annaparochie (Sint Anne)

Sint Annaparochie is het grootste dorp van gemeente Waadhoeke. Naast diverse kleine winkeltjes en horecagelegenheden is de Van Harenskerk, daar waar Rembrandt van Rijn zijn Saskia trouwde, ook zeker het bezoeken waard!

Sint Annaparochie (Sint Anne)
7

Van Harenskerk Sint Annaparochie

Stel je eens voor... het huwelijk van meesterschilder Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh werd hier in Sint Annaparochie gesloten! In een voorloper van het huidige achtkantige kerkgebouw gaven ze elkaar op 10 juni 1634 het ja-woord.

Van Harenskerk Sint Annaparochie Van Harenskerk
12
8

Nij Altoenae

Pittoresk dorpje gelegen vlakbij UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. In een half uurtje wandel je naar de zeedijk bij Zwarte Haan en kijk je uit over het Waddengebied met vele soorten vogels die in de Waddenzee aan het foerageren zijn.

Nij Altoenae
43
44
11
20
9

Noard-Fryslân Bûtendyks

Elk jaar komen hier ruim één miljoen vogels om voedsel te zoeken en uit te rusten.  Neem tijdens een wandeling daarom vooral een verrekijker mee. Zo kun je volop genieten van de kluut met haar omhoog...

Noard-Fryslân Bûtendyks
33
10

TOP Oudebildtzijl

Vanaf Toeristisch Overstappunt Oudebildtzijl kan je 't Bildtse land, de Waddenkust en de akkerlanden verkennen.

TOP Oudebildtzijl
  • 68
  • 67
  • 50
  • 86
  • 12
  • 43
  • 44
  • 11
  • 20
  • 33

Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.