Sint Jacobiparochie - Jirnsum | Jabikspaad : route west
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Langs dorpen en dijken: een pelgrimsreis over het westelijke Jabikspaad. Voor wie het pad belangrijker vindt dan de bestemming
Deze route is een ode aan het langzame reizen. Aan de kracht van het landschap, de rust van kleine dorpen en de ontmoeting met jezelf onderweg. Perfect voor wie het tempo wil vertragen, de stilte wil omarmen en Friesland in al haar eenvoud en diepgang wil beleven.
In de vroege ochtendzon werpt de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie een lange schaduw over het plein. Hier begint de westelijke route van het Jabikspaad – een tocht die je niet alleen door het Friese landschap leidt, maar ook door de tijd.
Zodra je de eerste stappen zet, voel…
Langs dorpen en dijken: een pelgrimsreis over het westelijke Jabikspaad. Voor wie het pad belangrijker vindt dan de bestemming
Deze route is een ode aan het langzame reizen. Aan de kracht van het landschap, de rust van kleine dorpen en de ontmoeting met jezelf onderweg. Perfect voor wie het tempo wil vertragen, de stilte wil omarmen en Friesland in al haar eenvoud en diepgang wil beleven.
In de vroege ochtendzon werpt de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie een lange schaduw over het plein. Hier begint de westelijke route van het Jabikspaad – een tocht die je niet alleen door het Friese landschap leidt, maar ook door de tijd.
Zodra je de eerste stappen zet, voel je het ritme van het pelgrimeren: geen haast, geen druk. Alleen jij, de weg, en de kleine Sint Jacobschelp op de routepaaltjes die je zachtjes de goede richting wijzen. Je wandelt over oude dijken, door weidse polders en verstilde dorpen, waar het leven nog lijkt te kabbelen zoals het altijd heeft gedaan.
De route slingert langs dorpen als Minnertsga, Franeker, Winsum en Jorwert. Elk dorp draagt zijn eigen sfeer, zijn eigen verhalen. In Franeker voel je nog de echo van de universiteitsstad die het ooit was. In Jorwert, beroemd door het boek Hoe God verdween uit Jorwerd, lijkt de tijd even stil te staan. De middeleeuwse kerkjes onderweg bieden niet alleen een stempel voor je pelgrimspaspoort, maar ook stilte, beschouwing en soms een onverwacht gesprek.
Het landschap verandert subtiel onder je voeten. De zee is hier verder weg dan op de oostroute, maar nog altijd voelbaar in de lucht, in het licht, in de ruimte. Langs smalle paden, over bruggetjes en onder oude bomen ontdek je hoe wandelen in Friesland je blik opent – naar buiten én naar binnen.
Na een kleine vijftig kilometer bereik je Jirnsum. Hier, bij het kunstwerk de Jirnsumer Moeting, komen de oostelijke en westelijke routes van het Jabikspaad samen. Het voelt als een thuiskomen, ook al is het misschien pas het begin van je reis.
Praktische tips voor onderweg
Je wandelt door rustige, dunbevolkte gebieden. Horeca of winkels zijn niet altijd in de buurt, dus bereid je goed voor. Draag stevige wandelschoenen en comfortabele kleding. Neem een goed zittende rugzak mee met extra trui, wind- en waterdicht jack, eten en drinken.
Respecteer de route
Sommige stukken gaan over particulier terrein. Gedraag je als gast en blijf op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom, tenzij anders aangegeven – kies dan een alternatieve route.
Overnachten en route-informatie
Langs de route zijn overnachtingsplekken te vinden. Bekijk hier het aanbod.
Deze route is onderdeel van het Jabikspaad. Bestel de wandelgids via www.jabikspaad.nl voor achtergrondinformatie, de volledige route en actuele informatie.
Das wirst du sehen
Groate kerk St. Jacobiparochi
Die imposante Kirche Sint-Jacobiparochie wird bereits seit mehreren Jahrzehnten als Kulturzentrum der Region Het Bildt genutzt, und es finden hier diverse Konzerte, Versammlungen und andere Zusammenkünfte statt.

Groate kerk St. Jacobiparochi
Groate kerk St. Jacobiparochi
Oosteinde 1
9079 PD Sint-Jacobiparochie
Navigiere zum Startpunkt
Sint Jacobiparochie (Sint-Jabik)
Sint Jacobiparochie ontstond in 1505, toen Het Bildt door arbeiders uit onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Friesland werd ingedijkt. Vooral bekend vanwege de Groate kerk als startpunt van de pelgrimsroute het Jabikspaad.

Minnertsga (Minnertsgea)
Naast het bezoeken van de imposante Menardskerk, kun je ook prima de omgeving van het dorp ontdekken. Het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee is op een paar kilometers afstand. Je kunt de zilte zeelucht ruiken.

Ried (Rie)
Ried, een groen dorp met een rijke historie. Ried ligt aan het Jabikspaad, maar ook aan het water de Rie, dat deel uitmaakt van de Friese Elfsteden Waterroute en de kleiroute.

Boer (Boer)
Boer is een piepklein terpdorp ten noordoosten van Elfstedenstad Franeker. Boer is een tweelingdorp van Dongjum. Gelegen in een prachtig open landschap kun je hier prima fietsen en wandelen. Bezoek zeker ook de opvallende kerk.

Mariakerk Boer
De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Schalsum (Skalsum)
Een klein pittoresk dorp gelegen aan het Pelgrimspad 'It Jabikspaad'. De kerk wordt gebruikt als stempelpost voor pelgrims. Bezoek ook zeker de poldermolen in het dorp of pak de fiets en ontdek de groene en weidse omgeving!

Nicolaaskerk Schalsum
De kleurstelling van deze kerk is verrassend. Hij staat aan het Jabikspaad en is een stempelpost.

Franeker (Frjentsjer)
Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden. Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten. Daaronder waren bekende namen als Descartes.

Korendragershuisje
Het huisje voor korendragers en zakkendragers. Monumentaal pand, gratis toegankelijk, met een museale functie.

Martinikerk Franeker
De Martinikerk is de enige middeleeuwse kerk in Friesland met een kooromgang. Het orgel uit 1842 is gemaakt door Van Dam.

Tzum (Tsjom)
Tzum (Fries: Tsjom) is een typisch terpdorp met een beroemde kerktoren. Het ligt ongeveer vier km ten zuidoosten van elfstedenstad Franeker en maakt deel uit van de gemeente Waadhoeke.

Johanneskerk Tzum
Het terpdorp Tzum is van heinde en ver te herkennen aan de hoge kerktoren. De toren is in totaal 72 meter hoog en bezit een opmerkelijk hoge spits, de hoogste van Friesland.

Winsum (Winsum)
Winsum is een terpdorp is gelegen ten zuidoosten van elfstedenstad Franeker, tussen Baijum en Oosterlittens en wordt omringt door groene weiden. Dit sportieve dorp staat bekend om de jaarlijks gehouden Friese kampioenschappen fierljeppen.

Mariakerk Winsum
De kerk, oorspronkelijk gewijd aan Maria, staat op een terp. De zaalkerk met driezijdige koorsluiting heeft een kern uit de 16e eeuw en een noordgevel uit de 18e eeuw.

Easterlittens (Oosterlittens)
De schoorsteen van de voormalige fabriek fungeert als uniek herkenningspunt voor het terpdorp. Easterlittens is een ijverig en actief dorp. Sinds een aantal jaren wordt hier ook het Open Fries Kampioenschap "Jeu de Pelote" gehouden.

Baard
Baard een smûk terpdorp in de groene greide van de de Greidhoek. Wist je dat de bewoners 'Baarder katten' worden genoemd? De spreekwoordelijke 'honden' wonen in Leons. Het standbeeld in het centrum van Baard herinnert aan deze vroegere tijden.

Sint-Catharinakerk Leons
In een van de kleinste dorpen van Friesland staat de Sint-Catharinakerk. Al had het weinig gescheeld of de kerk was in 1961 wegens bouwvalligheid afgebroken. Een particulier initiatief redde de...

Lionserpolder
De Lionserpolder ligt tussen de Friese terpdorpen Jorwert (Jowerd) en Leons (Lions). Een typisch open Fries weidelandschap. De polder is voor een deel in beheer bij Natuurmonumenten en op het andere deel vindt particulier natuurbeheer plaats door boeren.

Jorwert (Jorwerd)
Jorwert is een oud terpdorp wat ligt in de driehoek Leeuwarden, Sneek en Franeker. Hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende openluchttheater in de notaristuin. Kom je voor rust? Bezoek dan zeker ook Nijkleaster wat staat voor stilte, bezinning en verbinding.

Redbadtsjerke Jorwert
De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie

Mantgum
Mantgum heeft zijn oorsprong op een terp aan de Westelijke oever van de Middelzee, waarvan een gedeelte later is afgegraven.

Mariakerk Mantgum
Een bijzondere kerk, van binnen en van buiten. Van buiten is het moeilijk te zien dat deze kerk uit het begin van de vijftiende eeuw dateert. Dat komt door een flinke verbouwing in de jaren zest...

De Ald Toer
De kerktoren doet terugdenken aan de voormalige locatie van het dorp Easterwierrum.

Easterwierrum (Oosterwierrum)
Easterwierum (Oosterwierum) bevindt zich tussen Leeuwarden en Sneek, te midden van de dorpen Mantgum en Rauwerd. Het dorp heeft zijn oorsprong op de locatie van de huidige buurtschap Tsjerkebuorren, die ontstaan is op een terp.

Park Jongemastate
Het kleine park is een uitzonderlijke verschijning in het Friese Landschap. Middenin het open kleilandschap steekt de boombeplanting van het bos hoog af tegen de vlakke horizon van weilanden. He...

Raerd (Rauwerd)
Ontdek Raerd, een Fries terpdorp dat rust, ruimte en saamhorigheid uitstraalt.

Jirnsum
Jirnsum is een terp dorp aan de rivier de Boarne. Centraal gelegen, goed bereikbaar, voldoende faciliteiten én rust. Dat zijn een aantal redenen om hier te verblijven.

de Jirnsumer Moeting
Op 5 juni 2010 werd in het Friese Jirnsum (Irnsum) (tussen Grou en Sneek) een uniek pelgrimsmonument, ‘de Jirnsumer Moeting’, onthuld (dit is 10 jaar na de opening van het Jabikspaad).

- 26
- 25
- 24
- 59
- 02
- 57
- 53
- 54
- 51
- 50
- 83
- 22
- 73
- 10
- 41
- 42
- 63
- 43
- 78
- 98
- 97
- 71
- 79
- 64
- 26
- 63
- 68
- 52
- 82
- 75
- 47
- 33
- 78
- 61
- 45
- 43
- 73
- 88
- 75
- 70
- 12
- 17
- 78
- 14
- 28
- 76