Rondje WaadhoekeStap op de fiets en beleef het adembenemende Rondje Waadhoeke! Deze route voert je door het afwisselende landschap van Waadhoeke en door 9 pittoreske dorpen en buurtschappen. Je start bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Oudebildtzijl en komt onderweg langs enkele van de mooiste plekken van Fryslân. Langs de Noordelijke Elfstedenroute en andere bijzondere Waterwegen maar ook langs culturele bezienswaardigheden. Kortom de perfecte route om te genieten van de rust, de natuur, en de unieke historische en culturele bezienswaardigheden. Deze fietstocht is een ware ontdekkingstocht door een van de mooiste gebieden van Friesland!

De Waadhoeke is een gemeente in Fryslân met als hoofdplaats Elfstedenstad Franeker.  Waadhoeke heeft een uniek dorpskarak…

Stap op de fiets en beleef het adembenemende Rondje Waadhoeke! Deze route voert je door het afwisselende landschap van Waadhoeke en door 9 pittoreske dorpen en buurtschappen. Je start bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Oudebildtzijl en komt onderweg langs enkele van de mooiste plekken van Fryslân. Langs de Noordelijke Elfstedenroute en andere bijzondere Waterwegen maar ook langs culturele bezienswaardigheden. Kortom de perfecte route om te genieten van de rust, de natuur, en de unieke historische en culturele bezienswaardigheden. Deze fietstocht is een ware ontdekkingstocht door een van de mooiste gebieden van Friesland!

De Waadhoeke is een gemeente in Fryslân met als hoofdplaats Elfstedenstad Franeker.  Waadhoeke heeft een uniek dorpskarakter met 41 dorpen en tientallen buurtschappen. Deze route brengt je dan ook door diverse authentieke terpdorpen zoals Berltsum en Menaam, elk met zijn eigen charme en historische achtergrond. Deze dorpen bieden een blik op het traditionele Friese leven en hebben vaak goed bewaarde historische gebouwen en structuren.

Maar ook door bijzondere landschappen zoals die van Het Bildt, een van de oudste polders van Nederland, die zich onderscheidt door zijn systematische polderlandschap met rechte, lineaire wegen en vruchtbare landbouwgronden. De inpoldering van de Middelzee heeft geleid tot een uniek agrarisch gebied dat ook historisch en cultureel waardevol is.

Begin je avontuur met een bezoek aan Bezoekerscentrum de Aerden Plaats. Hier maak je kennis met de cultuurhistorie en hedendaagse kunst van het Bildt. Bewonder de wisselende groepsexposities, wandel door de vlindertuin met inheemse flora, geniet van een drankje in de theeschenkerij en vind toeristische informatie om je route te verrijken.

Fiets door het prachtige Bildts landschap over de Oudebildtdijk, langs uitgestrekte velden van aardappelboeren en authentieke dorpen van de gemeente Waadhoeke.

Het grootste dorp op je route is Sint Annaparochie, waar Rembrandt zijn geliefde Saskia trouwde. Dompel je onder in de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek en bezoek de Van Harenskerk.

Vervolg je weg naar Berltsum, bekend als de "twaalfde stad van Fryslân". Dit terpdorp met stadse ambities ligt aan de noordelijke Elfsteden vaarroute en biedt een charmante mix van historie en moderniteit.

Fiets verder naar Menaam, een terpdorp dat zijn oorsprong enkele eeuwen voor de jaartelling vond op de kwelderwal tussen Dronryp en Bitgum. 

Neem een verfrissende pauze bij Zwemvijver de Swanneblom bij Slappeterp. Een unieke locatie gelegen in het prachtige gebied van kwelderruggen, terpen en terpdorpen. Weg van de drukte, midden in het platteland is het heerlijk genieten van de zwemvijver en het zandstrandje.

Fiets door Ried, een groen dorp met een rijke historie, gelegen aan de Jabikspaad en de Friese Elfstedenvaarroute. 
Ontdek het piepkleine terpdorp Boer, ten noordoosten van Elfstedenstad Franeker, en zijn tweelingdorp Dongjum. Deze dorpen liggen in een prachtig open landschap. Breng ook zeker een bezoek de charmante en historische Mariakerk in Boer, een parel van historische en architectonische betekenis in de gemeente Waadhoeke.

In Tzummarum, een levendig dorp in een agrarisch gebied nabij UNESCO Werelderfgoed Waddenzee , kun je genieten van de lokale horeca voordat je weer verder fietst naar het piepkleine dorp Firdgum. Uniek is de kerktoren. Bezoek ook het Yep Hettinga Museum en bewonder de archeologisch schatten die gevonden zijn. Firdgum heeft een Toeristisch Overstap Punt.

Na alle indrukken is het nu tijd om te ontspannen en hoe kan dat nu beter dan met het uitzicht over de kwelder bij Koehool. Ervaar zelf waarom de Waddenzee het UNESCO Werelderfgoed heeft verkregen. Fiets over de zeedijk langs Zwarte Haan en je belandt bij het volgende natuurschoon, het kweldergebied Noard-Fryslân Bûtendyks.
Elk jaar komen hier ruim één miljoen vogels om voedsel te zoeken en uit te rusten.  Zet je fiets even weg en neem tijdens een wandeling vooral een verrekijker mee.

Opgeladen kun je nu je tocht weer voorzetten om deze te beeindigen in Oudebildtzijl.  Deze fietstocht is een ware ontdekkingstocht door een van de mooiste gebieden van Friesland!

Das wirst du sehen

Startpunkt: Van Albadaweg 11
9078 VR Oudebildtzijl
1

Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)

Welkom in Ouwe-Syl, daar waar het goed toeven is. Kom en ontdek dit bijzondere plekje, geniet van de rust en gemoedelijkheid, maak kennis met de vriendelijke inwoners, en zet de tijd even stil.

Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)
69
2

Bezoekerscentrum Aerden Plaats

Besuchen Sie die "Aerden Ort" und entdecken Sie die kulturelle Geschichte und zeitgenössische Kunst von das Bildt. Das Archäologische Forschungsstelle spricht über die spezifischen Bildtse Kultur und zeigt die Geschichte dieser Gegend.

Bezoekerscentrum Aerden Plaats
3

Het Bildt | streek

Ontdek Het Bildt, ontstaan uit de inpoldering van de Middelzee in 1505. Dit unieke landschap van strakke lijnen door polderdijken biedt een vruchtbare bodem voor gewassen zoals de Bildtstar-aardappel en een rijke cultuur gevormd door de Hollandse Bilkerts.

Het Bildt | streek
4

Oudebildtdijk

Der historische Oudebildtdijk an der friesischen Wattenküste in Noardwest Fryslân bietet einen ganzen Deich an Geschichten. Dieser markante Deich mit seinen typischen Deichhäuschen und monumentalen Bauernhöfen ist die längste Straße der Niederlande.

Oudebildtdijk
5

Aardappelboeren

Grote kans dat je ze regelmatig eet: aardappelen. Onze eetcultuur is doortrokken van dit oerhollandse icoon. Wij horen bij de aardappel en de aardappel hoort bij ons. Net als dit 'aardappellandschap'. Boeren in het hele kustgebied van Friesland en Groningen verbouwen namelijk vooral aardappelen.

Aardappelboeren
6

Nij Altoenae

Pittoresk dorpje gelegen vlakbij UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. In een half uurtje wandel je naar de zeedijk bij Zwarte Haan en kijk je uit over het Waddengebied met vele soorten vogels die in de Waddenzee aan het foerageren zijn.

Nij Altoenae
38
7

Sint Annaparochie (Sint Anne)

Sint Annaparochie is het grootste dorp van gemeente Waadhoeke. Naast diverse kleine winkeltjes en horecagelegenheden is de Van Harenskerk, daar waar Rembrandt van Rijn zijn Saskia trouwde, ook zeker het bezoeken waard!

Sint Annaparochie (Sint Anne)
8

Van Harenskerk Sint Annaparochie

Stel je eens voor... het huwelijk van meesterschilder Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia van Uylenburgh werd hier in Sint Annaparochie gesloten! In een voorloper van het huidige achtkantige kerkgebouw gaven ze elkaar op 10 juni 1634 het ja-woord.

Van Harenskerk Sint Annaparochie Van Harenskerk
63
9

Berlikum (Berltsum)

Ein Warftdorf mit städtischen Ambitionen. Berltsum wird auch als die zwölfte Stadt von Friesland bezeichnet. Es liegt auf der nördlichen Elf-Städte-Segelroute. In und um Berltsum gibt es viele Möglichkeiten zum Radfahren und Wandern.

Berlikum (Berltsum)
81
81
78
10

Menaam (Menaldum)

Mooi centraal gelegen terp dorp. Uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer maar ook per boot. Gelegen aan de Kleiroute. Ook per fiets de moeite waard. Volg de cultuur historische fietsroute en ontdek niet alleen Menaam maar ook andere dorpen in de buurt.

Menaam (Menaldum)
84
90
11

Slappeterp

Slappeterp is een terpdorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland. Slappeterp ligt tussen Dronrijp en Ried.

Slappeterp
12

Badeteich De Swanneblom

Der Badeteich De Swanneblom ist ein einzigartiges Plätzchen in einem eindrucksvollen Gebiet voller Salzwiesenrücken, Warften und Warftendörfer. Ein Badeteich und ein Sandstrand mitten in der Natur versprechen Genuss abseits des Trubels.

Badeteich De Swanneblom
41
13

Ried (Rie)

Ried, een groen dorp met een rijke historie. Ried ligt aan het Jabikspaad, maar ook aan het water de Rie, dat deel uitmaakt van de Friese Elfsteden Waterroute en de kleiroute.

Ried (Rie)
88
14

Boer (Boer)

Boer is een piepklein terpdorp ten noordoosten van Elfstedenstad Franeker. Boer is een tweelingdorp van Dongjum. Gelegen in een prachtig open landschap kun je hier prima fietsen en wandelen. Bezoek zeker ook de opvallende kerk.

Boer (Boer)
97
15

Mariakerk Boer

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Mariakerk Boer
16

Tzummarum (Tsjummearum)

Tzummarum, een prachtig en levendig dorp gelegen in een agrarisch gebied, op een steenworp van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee in het noordwesten van Friesland. Dit dorp heeft een ruim aanbod van horecagelegenheden, diverse winkels en een recreatiepark.

Tzummarum (Tsjummearum)
47
17

Firdgum (Furdgum)

Firdgum,een klein terpdorp nabij UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een dorp te herkennen aan zijn unieke kerktoren. Bezoek ook het Yep Hettinga Museum en bewonder de archeologisch schatten die gevonden zijn. Firdgum heeft een Toeristisch Overstap Punt.

Firdgum (Furdgum)
18

Sint-Nicolaastoren Firdgum

Een bijzonder gezicht: de kerkloze toren die op een verhoogd kerkhof in het kleine terpdorpje Firdgum staat.

Sint-Nicolaastoren Firdgum
19

Yeb Hettinga Museum

Der erste Versuch missglückte, denn das ursprüngliche Warfthaus sackte unter einem starken Regenguss ein. Versuch 2 steht aber, robust und stolz. Ein Grassodenhaus.

Yeb Hettinga Museum
21
48
52
22
20

Kwelder Westhoek

Een onmisbare hoogwatervluchtplaats Kwelder Westhoek is een onmisbare hoogwatervluchtplaats voor wadvogels aan de Friese Waddenkust. Soorten als bonte strandloper, zilverplevier...

Kwelder Westhoek
21

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Zowel landinwaarts als buitendijks zie je wat het dynamische Wad teweeg kan brengen. Het binnendijkse land ligt er nu keurig droog bij. Zonder dijken zou ook hier de Waddenzee nog steeds oppermachtig zijn.

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed
22

De Slikwerker

Historisch herkenningspunt De Slikwerker is een bronzen beeld van Frans Ram, dat staat op de zeedijk in de buurtschap Zwarte Haan. De mannen worden geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd. Tip, wandel ook even de dijk op en geniet van het uitzicht!

De Slikwerker
70
23

Noard-Fryslân Bûtendyks

Elk jaar komen hier ruim één miljoen vogels om voedsel te zoeken en uit te rusten.  Neem tijdens een wandeling daarom vooral een verrekijker mee. Zo kun je volop genieten van de kluut met haar omhoog...

Noard-Fryslân Bûtendyks
71
Endpunkt: Van Albadaweg 11
9078 VR Oudebildtzijl
 • 69
 • 38
 • 63
 • 81
 • 81
 • 78
 • 84
 • 90
 • 41
 • 88
 • 97
 • 47
 • 21
 • 48
 • 52
 • 22
 • 70
 • 71

Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.