Foodroute 'Rijkdom zo ver het oog reikt'Rijkdom in Noordoost Groningen
Noordoost Groningen kent een rijk verleden. Zowel qua ontstaansgeschiedenis als haar inwoners. Hier streed men met man en macht tegen het water, hier woonde de landadel, hier boerden grootgrondbezitters.

Vandaag de dag is die rijkdom nog overal zichtbaar, voelbaar en tastbaar. Het gebied is rijk aan alles. Er is ruimte, er is licht, er is volop horizon. Het gebied kent uitzonderlijk historisch erfgoed en een eigen- en kunstzinnig volk. De rijke kleigronden zijn vruchtbaar en bieden een perfecte bodem voor de productie van (h)eerlijk voedsel. En er is Wad!

Tijdens deze fietsroute maak je kennis met deze rijkdom. Stap op de fiets. En kijk, proef en verwonder!

Das wirst du sehen

Startpunkt: Menkemaweg 4
9981 CV Uithuizen
1

Menkemaborg

Die Menkemaborg ist eine der schönsten in der Provinz Groningen, die erhalten wurde. Die Borg wurde im 14. Jahrhundert erbaut.

Menkemaborg
2

Doodstil

Doodstil. Een gehucht van circa 100 inwoners aan het Boterdiep. Tevens de naam van de hier gelegen brug (til).

Doodstil
3

Biologische groenteteelt rondom Zandeweer

De gronden rondom Zandeweer zijn vruchtbaar vanwege de rijke kleigrond en is geschikt voor vele soorten teelt. Het landschap is nog relatief kleinschalig.

Biologische groenteteelt rondom Zandeweer
4

Oldenzijl

Al in de 11de eeuw vestigden zich hier boeren op kleine wierden in de vruchtbare Fivelboezem. In de 13de en 14de eeuw werden deze huiswierden omgracht en opgehoogd.

Oldenzijl
5

De Eemstuin

Im Norden Groningens, unter dem salzigen Himmel des Wattenmeers, bauen Liz und Jouke auf biologisch dynamische Weise ihr Gemüse an.

De Eemstuin
6

Lentemaheerd B&B

Wie ruhig Groningen sein kann, können Sie auf dem Lentemaheerd, unserem komfortablen B&B im Norden der Provinz, erleben. Bei uns finden Sie eine gemütliche Atmosphäre, in der Sie die Ruhe und Umgebung in vollen Züg

Lentemaheerd B&B
7

Goudgewas

Ooit klein begonnen met de verkoop van groente vanuit huis. Inmiddels uitgegroeid tot boerderijwinkel Goudgewas. Met een groot aanbod van verse groenten, fruit en kruiden. Gewoon aan de weg met verkoop vanuit de schuur.

Goudgewas
8

Kwekerij Aan de Dijk

Een kwekerij met een kijktuin voorzien van diverse grassen gecombineerd met vaste planten. Aan de Dijk is een kwekerij met een kijktuin. Daarin staan vele voor Nederland interessante grassen gecombineerd met vaste planten.

Kwekerij Aan de Dijk
9

Eemshaven

Ooit lag aan de monding van de rivier de Fivel een haven: Emethe. Rond 1920 werd de Fivelboezem ingedijkt vanuit de werkhaven Emertha.

Eemshaven
10

Molen Goliath

Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: De Goliath. Toen de molen in 1897 werd gebouwd, stond hij nog in de plaats Uithuizermeeen.

Molen Goliath
11

Emmapolder

Lekker fietsen door de polder. Een understatement. Het waait hier namelijk meestal net even een tandje harder, want er is weinig tot geen begroeiing in dit open veld. Maar daar staat tegenover: nergens heb je zo ver zicht!

Emmapolder
12

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Zowel landinwaarts als buitendijks zie je wat het dynamische Wad teweeg kan brengen. Het binnendijkse land ligt er nu keurig droog bij. Zonder dijken zou ook hier de Waddenzee nog steeds oppermachtig zijn.

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed
13

Noordkaap

Das Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markiert die genaue Stelle. ‘De Hemelpoort’ ist ein eindrucksvolles 2,5 Meter hohes Tor aus Cortenstahl.

Noordkaap
14

Waddenvarkens

Die Bunten Bentheimer von „Waddenvarkens“ dürfen sich nach Herzenslust in Schlamm und Lehm suhlen. Besucht die kleine ökologische Schweinefarm.

Waddenvarkens
15

Rustpunt Lutjewegje

Er gaat een prachtige fietsroute bij ons huis langs richting, of vanaf de Waddenzee. Een route door een uitgestrekt gebied waar je de vogels hoort fluiten, de boeren die je op het land aan het werk ziet.

Rustpunt Lutjewegje
16

Rensumaborg

In Uithuizermeeden is de Rensumaborg te vinden. Deze borg werd voor het eerst genoemd rond 1500 en is waarschijnlijk ontstaan uit een steenhuis.

Rensumaborg
17

Galerie Creatief Centrum De Koppelpaarden

De grote bronzen en ijzeren sculpturen van beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen zijn rijk, dynamisch en levenskrachtig. De natuurlijke beweging van een dier of model is belangrijk in zijn werk. In en rond de galerie zijn verschillende werken te bekijken.

Galerie Creatief Centrum De Koppelpaarden
18

Hunzego Hotel

Gelegen in het wijde Groninger landschap ligt het sfeervolle Hunzego Hotel. De acht kamers staan bekend om hun comfort, klasse en rust.

Hunzego Hotel
19

Vier vredesduiven van Marte Röling

Op het kruispunt Dingeweg / Alberdalaan staan vier vredesduiven op hoge stalen palen. De duiven zijn van de hand van Marte Röling en haar (inmiddels overleden) partner Henk Jurriaans.

Vier vredesduiven van Marte Röling
20

't Schathoes Menkemaborg

't Schathoes Menkemaborg is een uitgelezen plek om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Omgeven door rust en bijzonder Gronings cultuurgoed. Een Groninger Borg uit de 18e eeuw.

't Schathoes Menkemaborg
Endpunkt: Borgweg
9981 Uithuizen

Beschreibung

Startpunkt: Menkemaweg 4
9981 CV Uithuizen

Start en finish bij de Menkemaborg en Restaurant Het Schathoes in Uithuizen. 

Er is een parkeerplaats aanwezig. Men kan starten met een kopje koffie of lunch o.i.d. bij het Schathoes en nadien is het fijn napraten -en borrelen bij het Schathoes.

Endpunkt: Borgweg
9981 Uithuizen

Verpasse nichts!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, die besten Geschichten und die besten Routen von VisitWadden.