Foodroute 'Rijkdom zo ver het oog reikt'

Kenmerken

Rijkdom in Noordoost Groningen
Noordoost Groningen kent een rijk verleden. Zowel qua ontstaansgeschiedenis als haar inwoners. Hier streed men met man en macht tegen het water, hier woonde de landadel, hier boerden grootgrondbezitters.

Vandaag de dag is die rijkdom nog overal zichtbaar, voelbaar en tastbaar. Het gebied is rijk aan alles. Er is ruimte, er is licht, er is volop horizon. Het gebied kent uitzonderlijk historisch erfgoed en een eigen- en kunstzinnig volk. De rijke kleigronden zijn vruchtbaar en bieden een perfecte bodem voor de productie van (h)eerlijk voedsel. En er is Wad!

Tijdens deze fietsroute maak je kennis met deze rijkdom. Stap op de fiets. En kijk, proef en verwonder!

Dit ga je zien

Startpunt: Menkemaweg 4
9981 CV Uithuizen
1

Menkemaborg- en tuin

Menkemaborg- en tuin

De Menkemaborg dateert uit de 14de eeuw. Omstreeks 1700 lieten de toenmalige bewoners, familie Alberda, kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen.

2

Doodstil

Doodstil

Doodstil. Een gehucht van circa 100 inwoners aan het Boterdiep. Tevens de naam van de hier gelegen brug (til).

3

Biologische groenteteelt rondom Zandeweer

Biologische groenteteelt rondom Zandeweer

De gronden rondom Zandeweer zijn vruchtbaar vanwege de rijke kleigrond en is geschikt voor vele soorten teelt. Het landschap is nog relatief kleinschalig.

4

Oldenzijl

Oldenzijl

Al in de 11de eeuw vestigden zich hier boeren op kleine wierden in de vruchtbare Fivelboezem. In de 13de en 14de eeuw werden deze huiswierden omgracht en opgehoogd.

5

De Eemstuin

De Eemstuin

In het noorden van Groningen, onder de zilte lucht van de Waddenzee, telen Liz en Jouke groente op biologisch dynamische wijze.

6

Lentemaheerd Bed & Breakfast

Lentemaheerd Bed & Breakfast

Hoe stil Groningen kan zijn ervaar je op de Lentemaheerd, onze comfortabele B&B, camping en groepsaccommodatie in het noorden van de provincie. Geniet bij ons in volle teugen van de rust en ruimte.

7

Goudgewas

Goudgewas

Ooit klein begonnen met de verkoop van groente vanuit huis. Inmiddels uitgegroeid tot boerderijwinkel Goudgewas. Met een groot aanbod van verse groenten, fruit en kruiden. Gewoon aan de weg met verkoop vanuit de schuur.

8

Kwekerij Aan de Dijk

Kwekerij Aan de Dijk

Een kwekerij met een kijktuin voorzien van diverse grassen gecombineerd met vaste planten. Aan de Dijk is een kwekerij met een kijktuin. Daarin staan vele voor Nederland interessante grassen gecombineerd met vaste planten.

9

Eemshaven

Eemshaven

Ooit lag aan de monding van de rivier de Fivel een haven: Emethe. Rond 1920 werd de Fivelboezem ingedijkt vanuit de werkhaven Emertha.

10

Molen Goliath

Molen Goliath

Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: De Goliath. Toen de molen in 1897 werd gebouwd, stond hij nog in de plaats Uithuizermeeen.

11

Emmapolder

Emmapolder

Lekker fietsen door de polder. Een understatement. Het waait hier namelijk meestal net even een tandje harder, want er is weinig tot geen begroeiing in dit open veld. Maar daar staat tegenover: nergens heb je zo ver zicht!

12

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Zowel landinwaarts als buitendijks zie je wat het dynamische Wad teweeg kan brengen. Het binnendijkse land ligt er nu keurig droog bij. Zonder dijken zou ook hier de Waddenzee nog steeds oppermachtig zijn.

13

Noordkaap

Noordkaap

Noordkaap is het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het Wad.

14

Waddenvarkens

Waddenvarkens

Waddenvarkens is een kleinschalig varkensbedrijf vlak aan de Wadden op bijna het noordelijkste puntje van Nederland. Hier worden op een diervriendelijke en duurzame wijze bonte bentheimer en duroc varkens gehouden.

15

De Hobbytuin

De Hobbytuin

Deze tuin bestaat uit siertuinen, kassen, een groentetuin en een gazon. In de borders en perken rondom de vijvers staan vooral vaste planten.

16

Rustpunt Lutjewegje

Rustpunt Lutjewegje

Er gaat een prachtige fietsroute bij ons huis langs richting, of vanaf de Waddenzee. Een route door een uitgestrekt gebied waar je de vogels hoort fluiten, de boeren die je op het land aan het werk ziet.

17

Rensumaborg

Rensumaborg

In Uithuizermeeden is de Rensumaborg te vinden. Deze borg werd voor het eerst genoemd rond 1500 en is waarschijnlijk ontstaan uit een steenhuis.

18

Galerie Creatief Centrum De Koppelpaarden

Galerie Creatief Centrum De Koppelpaarden

De grote bronzen en ijzeren sculpturen van beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen zijn rijk, dynamisch en levenskrachtig. De natuurlijke beweging van een dier of model is belangrijk in zijn werk. In en rond de galerie zijn verschillende werken te bekijken.

19

Hunzego Hotel

Hunzego Hotel

Gelegen in het wijde Groninger landschap ligt het sfeervolle Hunzego Hotel. De acht kamers staan bekend om hun comfort, klasse en rust.

20

Vier vredesduiven van Marte Röling

Vier vredesduiven van Marte Röling

Op het kruispunt Dingeweg / Alberdalaan staan vier vredesduiven op hoge stalen palen. De duiven zijn van de hand van Marte Röling en haar (inmiddels overleden) partner Henk Jurriaans.

21

't Schathoes Menkemaborg

't Schathoes Menkemaborg

't Schathoes Menkemaborg is een uitgelezen plek om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Omgeven door rust en bijzonder Gronings cultuurgoed. Een Groninger Borg uit de 18e eeuw.

Eindpunt: Borgweg
9981 Uithuizen

Beschrijving

Startpunt: Menkemaweg 4
9981 CV Uithuizen

Start en finish bij de Menkemaborg en Restaurant Het Schathoes in Uithuizen. 

Er is een parkeerplaats aanwezig. Men kan starten met een kopje koffie of lunch o.i.d. bij het Schathoes en nadien is het fijn napraten -en borrelen bij het Schathoes.

Eindpunt: Borgweg
9981 Uithuizen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.