Fort Oostoever

DEN HELDER

De titel 'Fort Oostoever, een half fort' is voor de tweede maal bewaarheid. Gescheiden door het Noordhollands Kanaal vormde het samen met Fort Westoever, het fort aan het Noordhollands Kanaal. Na de expansiewoede van de gemeente Den Helder om meer kaderui...

De titel 'Fort Oostoever, een half fort' is voor de tweede maal bewaarheid. Gescheiden door het Noordhollands Kanaal vormde het samen met Fort Westoever, het fort aan het Noordhollands Kanaal. Na de expansiewoede van de gemeente Den Helder om meer kaderuimte te verkrijgen werd het fort nogmaals gehalveerd.

Waar tegenwoordig Fort Oostoever ligt, word in 1791 aan het einde van het Nieuwe Diep het Nieuwe Werk aangelegd als kielplaats en werkplaats. Het heeft een 4-hoekige omdijking met schutsluis waar binnen havenwerken. Het kan worden bereikt per vaartuig , dan wel bij laag water over het Koegras.

De voormalige kielplaats 'Het Nieuwe Werk' zou op een andere locatie uitgroeien als de Rijkswerf. Deze en de Koninklijke marine zijn de economische kurk waarop Den Helder drijft. 

Momenteel is Fort Oostoever in gebruik door Schietvereniging 'De Vrijheid'.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Fort Oostoever

Het Nieuwe Werk 36
1781 AL DEN HELDER
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.