Ontdek het waddengebied van Duitsland

Het Duitse waddengebied is voor iedereen die houdt van strand en zee. Of je nu gaat zwemmen, watersporten of wadlopen. Liever ontspannen? Zowel op de eilanden als op het vasteland zijn er tal van kuuroorden en wellnesscentra die gebruikmaken van het reinigende zeewater van de Waddenzee.

Nationalpark Wattenmeer

Het Duitse waddengebied loopt van Borkum in het zuidwesten van Duitsland tot Sylt in het noordoosten. Het gebied is opgedeeld in drie nationale parken die grenzen aan de Duitse deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Hamburg, samen ‘Nationalpark Wattenmeer’.

Een heleboel Waddeneilanden
Er zijn maar liefst veertien bewoonde Waddeneilanden, opgedeeld in de Oost-Friese en Noord-Friese eilanden. Tot de Oost-Friese eilanden behoren Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge.In tegenstelling tot de Nederlandse eilanden hebben de Oost Friese eilanden nauwelijks een polder voor de landbouw.

De Duitse Noord-Friese waddengebied heeft grote zandplaten en duineilanden. De eilanden zijn Sylt, Föhr, Amrum, Pellworm en Nordstrand. Uniek voor dit deel van de Waddenzee zijn de terpeilanden die bij storm onderwater lopen, dit noemen we Haligen. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Of je nu houdt van inspanning of juist gaat voor ontspanning: er is een eiland voor jou.

Waddenwellness

Zowel op de eilanden als op het vasteland is het heerlijk ontsnappen in de prachtige natuur van het Duitse waddengebied. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De verschillende wellnesscentra en kuuroorden maken dankbaar gebruik van het reinigende Waddenzeewater. En ook de zuiverende zeelucht doet wonderen voor lichaam en geest.

Het eiland Juist is bijvoorbeeld een ware oase voor iedereen die er even helemaal tussenuit wil en van de natuur wil genieten. Op dit autovrije eiland kom je helemaal tot rust op het rustige strand of met een wandeling door de natuur. Als dat nog niet genoeg is kun je ook naar een groot wellnesscentrum. Hier kun je heerlijk ontspannen in een zwembad of whirlpool met reinigend zeewater.

Ook op het eiland Norderney is het goed ontspannen. In 1797 kreeg Norderney als eerste eiland aan de Duitse Noordzeekust een zeebad. Tegenwoordig is het nog steeds een echt kuuroord. Maar ook op het vasteland zijn talloze kuuroorden en wellnesscentra te vinden.

Veranderlijke natuur

Naast ontspannen kun je je ook heel goed ínspannen in Nationalpark Wattenmeer. Baltrum en Langeoog zijn uitstekende surfgebieden waar je je helemaal kunt uitleven in de veranderlijke natuur en de onstuimige zee. Ook op Borkum en in de verschillende havensteden, zoals Cuxhaven, kun je je watersporthart ophalen. Daarnaast zijn er ook talloze fiets- en wandelpaden die je langs prachtige natuur voeren.

Er is genoeg te doen en te zien in het Duitse waddengebied. Elk seizoen is weer anders: beleef stormvloeden in de herfst, ijs en sneeuw op het strand in de winter, bloeiende kwelders in de lente en eindeloze strakblauwe luchten in de zomer!

Dit wil je ontdekken

 • Thalassotherapie op Juist

  Thalassa is de Griekse godin van de zee. Voel je herboren door het zuiverende zeewater en de frisse lucht in een van de kuuroorden op Juist.

  Thalassotherapie op Juist
 • Wadwandelen bij Sank Peter Ordung

  Beleef het Wad eens op een andere manier en loop met blote voeten over de bodem van de zee.

  Wadwandelen bij Sank Peter Ordung
 • Amrum

  Beleef het ware eilandgevoel op Amrum. Een eiland met het grootste strand van Europa én een levendige Noord-Friese cultuur vol bijzondere tradities.

  Amrum

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.