Beleef de nacht in het waddengebied

Nergens ervaar je de duisternis zo puur als in het waddengebied. In het laatste ongerepte stukje natuur van Nederland wordt het pas écht donker. Of je nou op de Waddeneilanden bent of langs de Waddenkust. Bij helder weer kun je de Melkweg of zelfs het Noorderlicht duidelijk zien. Veel ondernemers in het waddengebied maken deze duisternis beleefbaar, speciaal voor jou. Met unieke ervaringen die niet mogen ontbreken op je bucketlist.

Ga je mee op ontdekkingstocht? 

Dark Sky Parken

Wist je dat Nederland slechts twee officiële Dark Sky Parken kent? En dat je ze beide kunt vinden in het waddengebied? Op de Boschplaat van Terschelling én in het Nationaal Park Lauwersmeer ervaar je hoe overweldigend de duisternis kan zijn. Voor die laatste is een gloednieuwe nachtkaart gemaakt. Deze is te downloaden via de onderstaande knop! Maar deze twee Dark Sky Parken zijn niet de enige plekken waar je de duisternis kunt ervaren. Verspreid over het hele waddengebied vind je meerdere unieke ervaringen. Op deze pagina ontdek je de mooiste, allerleukste uitstapjes in het donker én ontdek je spannende verhalen.

Dit wil je beleven - Beleef de donkerte in het waddengebied met deze ultieme ervaringen

Nacht van het Wad 2023

Nacht van het Wad 2023

Tijdens de Nacht van het Wad kan op tal van locaties worden deelgenomen aan verschillende activiteiten om de duisternis te beleven.

Sterrenwandeling op Schiermonnikoog

Sterrenwandeling op Schiermonnikoog

Een onvergetelijke ervaring in de natuur!

Buiten slapen

Buiten slapen

Slapen onder de sterren – een heel bijzondere ervaring.

Sterren kijken

Sterren kijken

Ga je zelf op pad in het Dark Sky gebied? Bezoek dan zeker een van de hemelplatforms bij het Lauwersmeer. Dit zijn uitkijkpunten vanaf waar je de sterren nog beter kunt zien.

Starbarn bij Eilandmuseum Jan Lont

Starbarn bij Eilandmuseum Jan Lont

Een bezoek aan het Wieringer Eilandmuseum is altijd de moeite waard. Het thema Donkerte maakt het dit jaar extra bijzonder. 

Een etmaal op het Wad

Een etmaal op het Wad

Tijdens deze tocht maak je gedurende één etmaal (24 uur of 86.400 seconden) mee wat dit gebied zo uniek maakt.

Waddenbelevingspunt

Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is een uitkijkpunt over de Waddenzee. Je kunt uitkijken over natuurgebied ’t Schor, de leidam met de grootste lepelaarskolonie van Europa (Vogelsandt), het voormalige eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk.

Sterren kijken op Texel

Sterren kijken op Texel

Op Texel is het écht donker! Je kunt hier daarom extra goed van de sterrenhemel genieten. Naast Ecomare vind je het observatorium van Volkssterrenwacht De Jager. Het heeft vaste telescopen, zonnekijkers en een vrijstaande binoculairkijker. Er is altijd wat bijzonders te zien!

Ervaar het Dark Sky Park Lauwersmeer - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Dit wil je lezen - Ontdek alles over Donkerte van de Wadden langs de Waddenkust

Waddeneilanden - Ontdekt de Donkerte van de Wadden

Hier wil je meer over weten - Ontdek alles over het fenomeen donkerte

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.