Beleef de nacht in het waddengebied

Nergens ervaar je de duisternis zo puur als in het waddengebied. In het laatste ongerepte stukje natuur van Nederland wordt het pas écht donker. Of je nou op de Waddeneilanden bent of langs de Waddenkust. Bij helder weer kun je de Melkweg of zelfs het Noorderlicht duidelijk zien. Veel ondernemers in het waddengebied maken deze duisternis beleefbaar, speciaal voor jou. Met unieke ervaringen die niet mogen ontbreken op je bucketlist.

Ga je mee op ontdekkingstocht? 

Seeing Stars - Daan Roosegaarde en UNESCO Schakelen de lichten uit

De sterren bewonderen in jouw eigen straat. Het klinkt als een sprookje, maar de Friese stad Franeker maakt dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars. Op deze manier brengen Daan Roosegaarde en Unesco Nederland de sterren terug om een diepere verbinding te laten voelen met elkaar, iets wat we hebben gemist tijdens de pandemie. Seeing Stars is een oproep aan steden over de hele wereld; Unesco Nederland streeft ernaar om het ervaren van de sterren als een vorm van universeel erfgoed te erkennen.

 

Ontdek meer
Seeing Stars by Studio Roosegaarde

Dark Sky Parken

Wist je dat Nederland slechts twee officiële Dark Sky Parken kent? En dat je ze beide kunt vinden in het waddengebied? Op de Boschplaat van Terschelling én in het Nationaal Park Lauwersmeer ervaar je hoe overweldigend de duisternis kan zijn. Voor die laatste is een gloednieuwe nachtkaart gemaakt. Deze is te downloaden via de onderstaande knop! Maar deze twee Dark Sky Parken zijn niet de enige plekken waar je de duisternis kunt ervaren. Verspreid over het hele waddengebied vind je meerdere unieke ervaringen. Op deze pagina ontdek je de mooiste, allerleukste uitstapjes in het donker én ontdek je spannende verhalen. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ervaringen en verhalen dus hou 'm goed in de gaten! 

Dit wil je beleven - Beleef de donkerte in het waddengebied met deze ultieme ervaringen

Nacht van het Wad 2021

Tijdens de Nacht van het Wad kan op tal van locaties worden deelgenomen aan verschillende activiteiten om de duisternis te beleven.

Nacht van het Wad 2021

Sterrenwandeling op Schiermonnikoog

Een onvergetelijke ervaring in de natuur!

Sterrenwandeling op Schiermonnikoog

Buiten slapen

Slapen onder de sterren – een heel bijzondere ervaring.

Buiten slapen

Sterren kijken

Ga je zelf op pad in het Dark Sky gebied? Bezoek dan zeker een van de hemelplatforms bij het Lauwersmeer. Dit zijn uitkijkpunten vanaf waar je de sterren nog beter kunt zien.

Sterren kijken

Starbarn bij Eilandmuseum Jan Lont

Een bezoek aan het Wieringer Eilandmuseum is altijd de moeite waard. Het thema Donkerte maakt het dit jaar extra bijzonder. 

Starbarn bij Eilandmuseum Jan Lont

Een etmaal op het Wad

Tijdens deze tocht maak je gedurende één etmaal (24 uur of 86.400 seconden) mee wat dit gebied zo uniek maakt.

Een etmaal op het Wad

Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt in Den Oever is een uitkijkpunt over de Waddenzee. Je kunt uitkijken over natuurgebied ’t Schor, de leidam met de grootste lepelaarskolonie van Europa (Vogelsandt), het voormalige eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk.

Waddenbelevingspunt

Nachtelijke excursie met de boswachter

Staatsbosbeheer organiseert meerdere keren per jaar een sterrenexcursie of vollemaanexcursie in het NP Lauwersmeer. Houd hiervoor de activiteitenkalender van het Nationaal Park in de gaten. 

Nachtelijke excursie met de boswachter

Sterren kijken op Texel

Op Texel is het écht donker! Je kunt hier daarom extra goed van de sterrenhemel genieten. Naast Ecomare vind je het observatorium van Volkssterrenwacht De Jager. Het heeft vaste telescopen, zonnekijkers en een vrijstaande binoculairkijker. Er is altijd wat bijzonders te zien!

Sterren kijken op Texel

Dit wil je lezen - Ontdek alles over Donkerte van de Wadden langs de Waddenkust

Waddeneilanden - Ontdekt de Donkerte van de Wadden

Ervaar het Dark Sky Park Lauwersmeer - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Meer ontdekken - Ontdek de Sprookjes en Sagen van de Wadden

Hier wil je meer over weten - Ontdek alles over het fenomeen donkerte

  • Dark Sky Park Lauwersmeer

  • Dark Sky Park Terschelling

  • Programma Donkerte van de Wadden

  • Discover the Dark

  • Come to the dark site