Waddenkust Friesland

Noordwest-Friesland

Noordwest-Friesland

Het Bildt

Het Bildt

Noordoost-Friesland

Noordoost-Friesland

Vanaf de Afsluitdijk strekt de waddenkust van Friesland zich met een gebogen lijn uit tot aan het Lauwersmeergebied. Een door mens geschapen land achter dijken. Daarachter oude vissersdorpjes en een enkele haven als opstap naar de eilanden. Met buitendijks zilte natuur en binnendijks een bijzonder aanbod: weidse landschappen, horizon, terpdorpen met Middeleeuwse kerkjes, duisternis en stilte. 

Bijna iedereen kent de Waddeneilanden en de boottocht ernaartoe. Maar er is meer dan alleen Harlingen of Holwerd. Dat ervaar je als je de Friese zeedijk overgaat, de grazende schapen begroet en uitkijkt over het Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Terwijl de wind door je haar waait, ruik je de zilte geur van het Wad en adem je de geschiedenis van een roemruchte provincie. Bezoek de unieke buitendijkse natuurgebieden met uitgestrekte kwelders, zomerpolders, zilte graslanden en oude slikvelden. Loop over de bodem van de oude zee, bezoek Elfsteden als Workum, Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum. Friesland is eigenzinnig en vrij. Een waddenland van overvloed dat je moet zien en beleven.

Ontdek de verhalen - van de Waddenkust in Friesland

Dit wil je lezen - De mooiste verhalen rondom de Waddenkust in Friesland

Dit wil je ervaren

 • Moddergat

  Leer alles over de oude kustvisserij en het leven van de bewoners van het dubbeldorp Paesens-Moddergat. 

  Moddergat
 • Terp fan de Takomst

  Vlakbij het dorpje Blije vind je de nieuwste terp van Friesland: de Terp fan de Takomst.

  Terp fan de Takomst
 • Hegebeintum

  In bezoekerscentrum Hegebeintum ontdek je alles over het ontstaan van terpenland en de afgravingen in de 19e-20ste eeuw.

  Hegebeintum
 • Planetarium

  Het beroemde planetarium van Eise Eisinga. Ontdek het zonnestelsel in Franeker!

  Planetarium
 • Harlingen

  Ontdek de havenstad Harlingen, veel meer dan alleen een overstappunt naar Terschelling of Vlieland. 

  Harlingen

Duurzame ondernemer: it Dreamlân

Langs de Friese Waddenkust vind je veel onontdekte plekjes. Plekjes waar je ultiem kunt genieten van de rust én vooral prachtige natuur. Middenin deze natuur, in het kleine dorpje Kollumerpomp, vind je de sfeervolle natuurcamping it Dreamlân. Sinds 2009 de ultieme droomplek van Robert de Wit, Minke Schouten en hun drie kinderen.

Ontdek it Dreamlân

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.