Beleef de donkerte van de Wadden

De duisternis beleefbaar maken, dát is waar het programma Donkerte van de Wadden voor staat. Als er niks gebeurt, verdwijnt deze kernkwaliteit langzaam maar zeker en kunnen wij door de toenemende lichtvervuiling over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien. Een van de weinige plekken waar je de donkerte nog echt kunt ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee.

Ontdek de kracht, pracht en waarde van donkerte

De komende jaren slaan wij met zes organisaties de handen ineen en zetten we ons in om bewoners, recreanten en toeristen nieuwe ervaringen in het Waddengebied te bieden, waarbij duisternis de hoofdrol speelt. Met de ervaring en beleving van de donkerte willen we duurzaam toerisme langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden stimuleren.

Dit doen we door verschillende belevingsplekken op te zetten en jaarrond activiteiten te organiseren. Op het gebied van astronomie, nachtflora en –fauna, cultuurhistorie en gezondheid en welzijn. Dat doen we in de Dark Sky Parken en andere donkere delen in het Waddengebied, maar bewust ook op plekken waar het contrast tussen echte duisternis en vervuilde donkerte nu nog duidelijk zichtbaar is. Het is belangrijk dat de te ontwikkelen belevingsplekken en activiteiten lichtvervuiling verminderen en de duisternis juist versterken. Hierbij passen deze locaties goed in het omgevende landschap.

Door jullie de kracht, pracht en waarde van donkerte te laten ervaren en beleven, willen we de bewustwording over de noodzaak van het behoud van deze duisternis vergroten. Volg ons op FacebookTwitter én Instagram.

Dit wil je beleven - Ontdek alles over Donkerte van de Wadden