Ontdek het waddengebied van Denemarken

Het Deense waddengebied heeft een hoop te bieden. Nationaal Park Vadehavet (Waddenzee) is het grootste nationale park in Denemarken. Het karakteristieke open landschap is wild, rijk en gevarieerd. Van strand- en duinlandschappen tot kwelders, kustweiden, estuaria, beschutte gebieden achter dijken en 'kogs' (polders). En naast natuur is er ook genoeg cultuur te beleven.

Nationalpark Vadehavet

Het Nationaal park Waddenzee (Nationalpark Vadehavet) is sinds 2014 deel onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Dit nationale park – het grootste van Denemarken – beslaat het Deense deel van de Waddenzee, met de Deense Waddeneilanden,Rømø, Madø en Fanø  en aan de kust uitgebreide kwelders zoals Tjæreborgmarsken, Ribemarsken, Margrethekogen. In het Noorden eindigt de Waddenzee in de Ho Bugt, waar de rivier de Varde de zee in stroomt. Uniek in dit gebied zijn de Morene Kliffen van Marbaek.

Buitenleven en cultuursnuiven
Het waddengebied van Denemarken met haar unieke natuur en cultuur zijn de perfecte bestemming om van het buitenleven te genieten. De Ho Bugt met het eilandje Langli en het schiereiland Skallingen vormen samen een van de meeste ongerepte natuurlijke landschappen van het hele waddengebied. De Waddeneilanden Rømø, Mandø and Fanø liggen in als een kralenketting langs de kust en hebben elk hun eigen unieke sfeer. Hier kun je genieten van de zee, een ontspannen strandwandeling maken of door de duinen dwalen. Daarnaast hebben de eilanden ook prachtige bossen en heidegebieden die je mag ontdekken. Het dorpje Sønderho op Fanø is zo pittoresk, dat mag je niet missen.

Op het vasteland kun je uitwaaien op de dijken, de Kwelders bewonderen of onder de indruk raken van de vele trekvogels. Daarnaast is er ook genoeg te beleven in sfeervolle steden en dorpen, zoals Ribe en Tønder. Cultuursnuivers kunnen bijvoorbeeld terecht in het Ribe VikingeCenter of bij het Tønder Festival met folkmuziek.

Vogels en zwarte zon

De Waddenzee is enorm belangrijk voor de 10 tot 12 miljoen vogels die in de lente en herfst migreren naar hun broed- of overwinteringsgebied. In de zee vinden de vogels alles wat ze nodig hebben om hun lange reis te kunnen voltooien. Van mosselen tot visjes, de Waddenzee is een belangrijke voedselbron voor al deze vogels. Daarnaast kunnen ze ook veel voedsel vinden in de moerassen aan de kust van Denemarken. Ook de gebieden achter de dijken zijn als een voorraadkast voor vele vogels, waaronder de smienten, brandgazen en rotganzen.

Een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen in Denemarken is de zogenaamde ‘zwarte zon’ (sorte sol). In de herfst komen duizenden spreeuwen in grote zwermen samen boven het moeras en ziet de lucht letterlijk zwart van de vogels. Boven de Tøndermarsk kun je zelfs zwermen met meer dan een miljoen spreeuwen zien!

Bezoekerscentrum

Het Wadden Sea Centre, misschien wel het mooiste bezoekerscentrum van het hele Waddengebied, is dé plaats om je ontdekkingstocht door het Nationaal park Waddenzee te beginnen. Bewonder de moderne tentoonstelling ‘De Trekvogels van de Waddenzee’ in dit prachtige architectonische gebouw. Of ga op een van de vele excursies onder begeleiding van een professionele gids die alles kan vertellen over het Deense waddengebied! Van zeehondensafari tot oester-, mossel- of Schnapps-tour, er is voor elk wat wils.

Bezoek het Wadden Sea Centre

Dit wil je ontdekken

 • Strand van Fanø

  Zoek naar amber of ga blokarten: het kan allemaal op het 25 kilometer lange strand van Fanø.

  Strand van Fanø
 • Getijden in Mandø

  Kom helemaal tot rust op het kleinste bewoonde eiland van het waddengebied. Hier bepalen de getijden het ritme van het dagelijks leven.

  Getijden in Mandø
 • Schiereiland Rømø

  Beleef een actieve strandvakantie op het breedste strand van Europa, met snelle verbinding naar Ribe, de oudste stad van Scandinavië.

  Schiereiland Rømø
 • Black Sun Safari

  Ga op een van de Black Sun Safari’s en beleef de spectaculaire spreeuwenzwermen bij schemer of vroeg in de ochtend.

  Black Sun Safari
 • Mandøbussen

  Maak een ritje met de speciale Mandøbussen. Deze kar, getrokken door een tractor, brengt je van en naar het eiland. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het Nationaal park Waddenzee.

  Mandøbussen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.