Ontdek de Kop van Noord-Holland

Vanaf de Afsluitdijk bij Den Oever strekt de Waddenkust van Noord-Holland zich uit via Stroe, Hippolytushoef en het Amstelmeer tot aan Den Helder. Hier, achter de dijken, vind je een authentiek ‘stukje Holland’. Met een weids polderlandschap vol historische plaatsjes, landbouw en veel natuur. En met vele mogelijkheden om te wandelen, fietsen, kanoën en tot rust te komen. Een gebied door water en dat grenst aan Waddenzee UNESCO Werelderfgoed; met volop dagverse vis in havenplaatsen: Den Helder of Den Oever.

Aangekomen in de Kop van Noord-Holland bevind je jezelf in een veelzijdig stuk Waddenkust. Zo vind je hier de rijke geschiedenis van havenstad Den Helder. Vanwege de strategische ligging is Den Helder al eeuwenlang interessant geweest. Niet alleen voor de Hollanders. Zo bouwde de Franse keizer Napoleon hier de grote stelling Fort Kijkduin en was de stad een belangrijke schakel voor de Atlantikwall van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het vooral de trotse thuishaven van de Koninklijke Marine. Wanneer je de stad achter je laat, wandel je richting een aantal bijzondere plekken. Zoals Paal 0, waar de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee ligt. Je raadt het misschien al: hier begin het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Enkele kilometers verderop herken je de sfeer van de Waddeneilanden. Da's niet zo gek want Wieringen was zo'n honderd jaar geleden nog een eiland. En niet zo'n kleintje ook. Er valt zoveel te ontdekken in de Kop van Noord-Holland. 

Ontdek de verhalen - van de Waddenkust in Noord-Holland

Ontdek de verhalen - rondom de Waddenkust in Noord-Holland

Dit wil je ervaren

Ontdek Wad - langs de Waddenkust van Noord-Holland

Ambassadeur: Ilse Boersen

Ze is één van de trotse ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed: Ilse Boersen. Je kent haar wellicht van IJs- en zuivelboerderij De Wieringer uit Hippolytushoef. Op de picknickplaats van de boerderij kun je terecht voor de lekkerste zuivelproducten. Zoals ijs, yoghurt, verse melk, kwark, jam vruchtenyoghurt én siroop. Bovendien is De Wieringer één van de vele groene ondernemers uit het Waddengebied. Je kiest hier dus sowieso voor een duurzaam product.

Nieuwsgierig geworden? Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over IJs- en zuivelboerderij De Wieringer. 

Meer informatie

De smaak van Noord-Holland - Ontdek de culinaire kant van Den Helder en Wieringen met deze inspiratiekaarten

Ontdek Noord-Holland - via deze routes:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.