Duurzaam Reizen

Vakantie vieren op de Wadden is altijd een goed idee. Hier kom je naar toe voor nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Ook op het gebied van een duurzamere vakantie. En nee, dat hoeft niet altijd veel moeite te zijn of veel geld te kosten. Laat je verrassen hoe makkelijk het soms is om andere, bewustere keuzes te maken. Hiermee verlaag je je eigen footprint en maken we van de Wadden een betere plek. Kies voor een plek om te slapen of eten waar duurzame keuzes gemaakt worden. Of kies voor een activiteit waar je iets terug kan doen voor de omgeving. Deze duurzame plekken herken je aan het groene icoon, dit betekent dat de aanbieder duurzame stappen zet in zijn bedrijf.

Dit duurzame stempel is geen officieel keurmerk, maar laat jou (in)zien hoe groen de ondernemers bezig zijn.

Minder afval

Ook tijdens je vakantie kan je kiezen voor minder plastic. Neem bijvoorbeeld je eigen herbruikbare waterfles mee. Kies voor producten die een lange levensduur hebben van minder of zelfs geen plastic. Ga je op pad? Neem onderweg als je gaat wandelen, wadlopen of suppen een zakje mee om zwerfafval op te ruimen. Doe je ook mee?

(klik op de afbeelding om de video te starten)

Lekker lokaal eten

Wat eet jij op vakantie? Ga op ontdekkingstocht langs de boeren op jouw vakantiebestemming en bezoek een boerderijwinkel boordevol heerlijke streekproducten. Kies ook eens voor een restaurant met een menukaart met lokale producten en laat je verrassen door meer kleur op je bord. Want veel groente is wel zo gezond!

(klik op de afbeelding om de video te starten)

Slapen met een lage footprint

 

Kies voor een slaapplek waar rekening gehouden wordt met een betere wereld. Een plek met veel ruimte voor een brede diversiteit voor planten en dieren, waar waterbesparende middelen heel normaal is en duurzame energiebronnen gebruikt worden. Of wat te denken van hergebruik van grondstoffen of sociale en culturele diversiteit? Zo slaap je stukken beter!

(klik op de afbeelding om de video te starten)

Activiteiten met een lage footprint

Maak kennis met lokale ondernemers die passie hebben voor het gebied. En die oog hebben voor de toekomst en om samen een betere plek te maken. Tijdens jouw vakantie kan je kiezen voor bezoeken aan deze lokale ondernemers. Zo vertrek je naar huis met nieuwe inspiratie en mooie herinneringen!

(klik op de afbeelding om de video te starten)

Bewust reizen

Hoe reis jij naar en tijdens je vakantie? Kies bewust en verlaag hiermee je vakantie footprint. Reis bijvoorbeeld met de trein naar je vakantiebestemming ofhuur een fiets om de omgeving te ontdekken. Wandel eens lekker door het landschap of sup over het water. Zo reis je bewuster én geniet je meer van je omgeving.

(klik op de afbeelding om de video te starten)

Sustainable Development Goals

Ken jij de Sustainable Development Goals al? Dit zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die opgesteld zijn door de VN om van de wereld een betere plek te maken. 17 doelen in totaal die door de landen die zijn aangesloten bij de VN zijn afgesproken. Waaronder ook Nederland. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
 

Als je op reis gaat, kan je ook kiezen voor meer bewuste keuzes. Op deze manier verlaag je je footprint en draag je ook bij aan de Sustainable Development Goals. Als je bijvoorbeeld kiest voor een streekproduct op de menukaart help je al mee aan doel 12 Verantwoorde consumptie. En kies je voor een slaapplek waar ze zonnepanelen en heatpipes hebben is dit al een bijdrage bij doel 7 Duurzame energie. Lees hier meer over deze doelen.
 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.