Groate Kerk Sint-Jacobiparochie

Sint-Jacobiparochie

De opvallende Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats. 

De opvallende kerk van Sint-Jacobiparochie is al enkele decennia in gebruik als cultureel centrum voor regio Het Bildt. Er vinden allerlei soorten concerten, vergaderingen en andere bijeenkomsten in deze kerk plaats. 

Het beheer is in handen van Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, de kerk is in eigendom bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken sinds 1979.

De Groate Kerk werd in 1844 gebouwd naar ontwerp van Thomas Romein in een verbasterede Empirestijl. Daarvoor stond er vanaf 1530 een andere bakstenen kerk. Het Bildt ontstond ook pas na 1500 toen er door arbeiders uit Zuid-Holland, Zeeland en Friesland buitendijks gebied werd ingedijkt.

Sinds 2011 is er een pelgrimsinformatiecentrum gevestigd is deze kerk. Dit is dan ook de startplaats van het Jabikspad dat in Santiago de Compostela (Spanje) eindigt.

REFUGIO
Bijzonder is dat er in deze kerk mag worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt aan het begin van het Jabikspaad en daarnaast ook aan het Klooster Claercamppad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van één van de Friese pelgrimsroutes  
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.