Balgzand

DEN HELDER

Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht op het wad. Een goed punt om te kijken is bij Informatiecentrum 't Kuitje aan de Oostoev...

Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht op het wad. Een goed punt om te kijken is bij Informatiecentrum 't Kuitje aan de Oostoeverweg in Den Helder. Let op de getijden, bij opkomend water vliegen de duizenden vogels in grote zwierige wolken richting dijk om daar te overtijen.

Het Balgzand is zo geliefd bij ontelbare vogels omdat het twee maal per dag droogvalt en dan eindeloze zand- en slikplaten blootlegt, waar heel veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden zijn. In het voorjaar broeden hier tal van vogels, waaronder kluten, sterns en meeuwen, op de tegen de dijk gevormde schorren. Zelfs lepelaars hebben hier met succes jongen grootgebracht. In juli komen grote groepen bergeenden bijeen om te ruien, een spectaculair schouwspel. Elke maand kun je wel mee met een vogelexcursie.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Balgzand

Oostoeverweg 80
1786 PS DEN HELDER
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.