Langewegkerk

SLOOTDORP

De protestantse Langewegkerk uit 1939 is van de drie kerken in Slootdorp, de enige kerk waar nog erediensten worden gehouden.

De Langewegkerk is een gereformeerde kerk en in 1939 gebouwd naar ontwerp van E.J. Rotshuizen. Het gebouw bestaat uit een kerkzaal, consistorie (kerkraadkamer) en een vergaderzaal. Op de huidige plek van de kerk stond van 1932 tot 1939 een gereformeerde kerk die te klein was geworden. Een gedenksteen in de vestibule van de huidige kerk herinnert nog aan dit gebouw.

In Wieringermeerpolder werd er in elk dorp (behalve Kreileroord) een katholieke, hervormde en gereformeerde kerk gebouwd. Dit waren de drie grootste geloofsrichtingen in het verzuilde Nederland. De katholieke kerk aan de Brink in Slootdorp is in maart 2010 gesloopt. De hervormde kerk is vanaf 1998 herbestemd als cultureel centrum en sinds 2019 in gebruik voor (zorg)woningen. De protestantse Langewegkerk is nog het enige kerkgebouw in Slootdorp waar erediensten worden gehouden.

De eerste steen werd gelegd door Hendrikus Colijn (1869-1944). Hij was bestuurder en vicevoorzitter voorvan de Zuiderzeeraad. Colijn is bekend als minister-president van Nederland van vijf kabinetten.

Tweede Wereldoorlog Een jaar na de oplevering van de kerk, 1939, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Tijdens de bezetting stonden in de kerktoren Duitse soldaten op wacht. Tekeningen op het houtwerk aan de binnenzijde van de torenspits herinneren aan deze periode. Leiders van het verzet in de Wieringermeer kwamen geregeld bijeen in de consistoriekamer. Bij de kerk is een monument geplaatst en twee plaquettes met de namen van het verzet. In 1943 diende de kerk korte tijd als schuilplek voor de neergestorte piloot Peter F. Hall. Hall verschool zich achter de orgelpijpen totdat hij krijgsgevangen werd gemaakt.

In 1945 heeft de kerk enige tijd onder water gestaan doordat de Duitse bezetter de Wieringermeerdijk had doorgestoken (inundatie). Ruim 7000 inwoners sloegen op de vlucht en de schade was immens. Na de bevrijding viel de polder in december 1945 voor de tweede keer droog. In 1946 en 1948 werd de kerkzaal hersteld en het vergaderlokaal herbouwd.

In 1968 werd de kerk uitgebreid met de bouw van een jeugdgebouwd, deze is qua bouwstijl identiek aan het vergaderlokaal.

Waardering De Langewegkerk is in 2022 aangewezen als gemeentelijk monument. Het kerkgebouw is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van jaren dertig architectuur en als typologisch bewaard gebleven zaalkerk uit de twintigste eeuw. De volledige beschrijving van de monumentale waarden van het kerkgebouw en de waardering vindt u in het monumentenregister op de website van de gemeente Hollands Kroon.

Bronnen Monumentenregister via www.hollandskroon.nl Protestantse Gemeente te Slootdorp via www.pgslootdorp.wixsite.com Beeldbank Regionaal Archief Alkmaar via www.regionaalarchiefalkmaar.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Langewegkerk

Langeweg 3
1774 AJ SLOOTDORP
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.