Voormalig patronaatsgebouw

HIPPOLYTUSHOEF

Het patronaatsgebouw is gebouwd in 1906 voor de scholing van de rooms-katholieke jeugd van de naastgelegen kerk.

Rond 1902 richtte veel Nederlandse parochies een patronaat op. Het doel was om vorming en scholing te organiseren voor dat deel van de rooms-katholieke jeugd, dat na het verlaten van de lagere school geen verder onderwijs meer volgde. De pastoor stond aan het hoofd van het patronaat. Rond 1920 gaven veel patronaten in Nederland de onderwijsactiviteiten. Dat kwam omdat de ambachtsscholen en huishoudscholen hun intreden maakten, oftewel het Nijverheidsonderwijs. Het patronaatsgebouw aan de Hoofdstraat in Hippolytushoef hoorde bij de naastgelegen Rooms Katholieke kerk.

Beschrijving gebouw Het patronaatsgebouw is voornaam pand. De twee dwarskappen met trapgevels verspringen ten opzichte van elkaar. Het pand is opgetrokken in een paarsbruine vormbaksteen in kruisverband met een lichte snijvoeg. De achtergevel is voorzien van wit pleisterwerk met blokmotief. De voorgevel is bijzonder gemaakt door horizontale spekbanden van beton ter hoogte van de onderdorpel, het tussenkalf en de bovendorpel van de kozijnen.

Rechts van de hoofdingang zit de eerstesteenlegging. De spaarvelden boven de kozijnen zijn afgewerkt met betonstuc en beschilderd met een grafisch motief. Boven de sluitstenen van de vensters op de verdieping bevindt zich een kleine ronde opening met daarboven een muuranker in de vorm van een Franse lelie. Ook aan de rechterzijgevel zijn muurankers in de vorm van een Franse lelie gebruikt.

Rond 1953 is het patronaatsgebouw verbouwd tot winkelpand. Het voormalige winkelgedeelte bevindt zich aan de linkerzijde. Dat is te zien aan de oorspronkelijke T-vensters aan de linkerzijde van het gebouw die zijn vervangen door een etalageramen. De nog steeds aanwezige spaarbogen van de T-vensters verraden de grootte van het oorspronkelijke raam.

Waardering In 2022 heeft de gemeente Hollands Kroon het gebouw in samenwerking met de eigenaar de status ‘gemeentelijk monument’ toegekend. Het gebouw wordt daarmee beschermd en behouden voor toekomstige generaties.

Het patronaatsgebouw, later winkelpand met woonhuis, is van cultuurhistorische waarde als tastbaar overblijfsel van de vorming van het dorp Hippolytushoef. Daarnaast is het van waarde als element uit de kerkelijke geschiedenis van Noord-Holland en als element uit de geschiedenis van de Rooms Katholieke kerk in Hippolytushoef en de ideologie van een instituut waar jeugd geschoold en gevormd werd naar de Rooms Katholieke maatstaven.

Bronnen - Monumentenregister van de gemeente Hollands Kroon via www.hollandskroon.nl - Wikipedia via www.wikipedia.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalig patronaatsgebouw

Hoofdstraat 16
1777 CB HIPPOLYTUSHOEF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.