8 leuke duurzame Wadden uitjes

Categorieën

Het Waddengebied biedt eindeloze mogelijkheden voor duurzaam toerisme en avontuur. Door deze duurzame uitjes te ondernemen, draag je bij aan het behoud van dit unieke en kwetsbare gebied, zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Dus trek je laarzen aan, pak je verrekijker en maak je klaar voor deze acht groene Wadden avonturen die je niet mag missen.

Doe eens Wad

Waarom wandelen op het droge als je ook door de modder kunt ploeteren? En ondertussen ook nog iets doen tegen de plastic soep? Tijdens de Doe eens Was excursies zeil je naar een prachtige zandplaat, middenin de Waddenzee, tussen Ameland en Schiermonnikoog, waar je geniet van de prachtige natuur en ondertussen je handen uit de mouwen steekt. Door de stroming van de zee komt hier veel afval terecht. Genoeg voor ons om weer op te ruimen. Het ideale uitje voor iedereen die houdt van een beetje modder, avontuur en de wereld.

Lees meer

Vul je tassen op de foodroutes

Als je van lekker eten houdt, zul je dol zijn op de foodroutes in het Waddengebied. Ga op zoek naar lokale boerderijen en vissersdorpen en proef de heerlijke, verse gerechten die ze te bieden hebben. Hier geniet je van verse en duurzaam geproduceerde gerechten en proef heerlijke zeevruchten en biologische producten. Ontdek de smaak van de Wadden, het liefst natuurlijk lopend of op de fiets.

Lees meer

Op schattenjacht

Een dagje strandjutten is als een schattenjacht voor volwassenen. Ga op zoek naar interessante vondsten, zoals aangespoelde voorwerpen, schelpen en stukken drijfhout. Het is niet alleen leuk, maar je draagt ook bij aan het schoonhouden van de kustlijn en het behoud van het milieu. Ook graag creatief bezig? Maak unieke kunstwerken of souvenirs van je vondsten zee-afval. Een mooi Wadden aandenken.

Lees meer

Adopteer inheemse bloemen

Heb je ooit gedroomd van een eigen veldje op Texel dat vol staat met prachtige inheemse bloemen en waarbij je bijdraagt aan flora en fauna? Op Texel wordt deze droom werkelijkheid. Door de unieke kans om een vierkante meter grond te adopteren voor slechts €15, draag je direct bij aan de bescherming van de Texelse zwarte bij en andere inheemse soorten.

Tuinder Vincent Lap van Tuinderij Texel neemt het voortouw in dit inspirerende initiatief. Met jouw steun zaait hij een stuk land in met speciaal geselecteerde inheemse zaden, verzorgt het opkomende groen en houdt je op de hoogte met een maandelijkse nieuwsbrief. Als dank ontvang je niet alleen een certificaat als bewijs van jouw bijdrage, maar ook de uitnodiging om zelf een bosje bloemen te plukken en het land te bezoeken. Er zijn zelfs mogelijkheden om van de boer een rondleiding over het bloemenveld te krijgen.

Meer informatie

Bouw een vleermuizenkast

Het Waddengebied kent niet alleen talloze vogels en zeedieren, maar ook vleermuizen. Deze nachtelijke insectenjagers spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Zo ook in het Waddengebied. Draag je steentje bij aan de natuur door een vleermuizenkast te bouwen. Bijvoorbeeld bij het Lauwersmeer. Hier bieden ze workshops aan waar je kunt leren hoe je dit moet doen. Wie weet krijg je 's nachts wel bezoek van deze mysterieuze vliegende zoogdieren.

Lees meer

Bezoek de bezoekerscentra

Om meer te weten te komen over de natuur, het behoud van het Waddengebied en de inspanningen voor duurzaamheid, kun je de verschillende bezoekerscentra bezoeken. Hier vind je informatie over de flora en fauna, educatieve tentoonstellingen en vaak leuke activiteiten voor kinderen. Genoeg te doen dus voor jong en oud. Bovendien steun je met je bezoek de inspanningen voor natuurbescherming.

Lees meer

Ontdek de natuur door te wandelen

Een van de beste manieren om het Waddengebied te ervaren, is door te wandelen. Er zijn talloze wandelpaden die je meenemen door de prachtige natuurlijke omgeving. Of je nu een boswandeling maakt door Nationaal Park Lauwersmeer, lekker uitwaait op de zeedijk of een strandwandeling maakt; hier ontdek je het Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Vergeet niet om respectvol om te gaan met de natuur en afval mee te nemen om het gebied schoon te houden.

Lees meer

Studio Tosca

Tosca maakt kunst van gejut plastic op Terschelling. Ze krijgt haar plaatmateriaal van De Jutfabriek en zij maakt er de mooiste illustraties op. Door de aankoop van zo’n kunstwerk haal je met gemak een paar kilo plastic van het eiland én heb jij een prachtige herinnering aan een fijne plek.

Meer informatie

Meer lezen? - Ontdek de verhalen van het Wad

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.