Landgoed & Slot Martenastate

Koarnjum

In 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl en een zeer rijke stinzenflor...

Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl, zoals  gebogen paden en hoogteverschillen, een slingerende waterpartij en meerdere oude bomenlanen. Vanuit het park zijn er prachtige doorkijkjes naar het open landschap in de omgeving. Bijzonder is ook de familiebegraafplaats in de vorm van een grafheuvel met inmiddels bijzondere exemplaren van rode- en groene beuken. Sinds 1966 is Stichting Martenastate in het bezit van park, state en opstallen en belast met het beheer, waarbij It Fryske Gea in samenwerking met en in opdracht van de Stichting Martenastate uitvoering geeft aan het groene beheer en de begeleiding en uitrusting van de vele vrijwilligers die wekelijks onderhoudswerk verrichten in het groen.

Stinzenflora
In 2018 is het landgoed uitgebreid met twee aangrenzende percelen die een herinrichting hebben ondergaan tot een stinzenflorabos en een singel.

“Als de eerste sneeuwklokjes bloeien, dan is het voorjaar in aantocht.”

Landgoed Martenastate is een pareltje. In het voorjaar is het park een waar buitenmuseum gevuld met bijzondere bloemen. De stinzenplanten staan in volle bloei en het park heeft een naam hoog te houden. Uitgeroepen tot één van de beste ‘hotspots’ voor stinzenflora in Nederland (door floristisch onderzoeksbureau Floron) is Landgoed Martenastate een rijke vindplaats van deze bijzondere planten. Als voorbode op de lente verschijnen als eerste de sneeuwklokjes en de krokussen. Daarna zijn onder andere de holwortel, de vingerhelmbloem en de bostulp aan de beurt. Het pronkstuk van het park, de laan met het Haarlems Klokkenspel sluit het stinzenplantenseizoen af.

Het slot
In 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Als vervanger ontwierp architect W.C. de Groot een miniatuur-kasteeltje in neo-renaissancestijl, met de opvallende ‘sipel’, de ui-vormige dakbedekking van de toren.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Landgoed & Slot Martenastate

De Wier 7
9056 PM Koarnjum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.