't Zielhoes & getijdenhaventje Noordpolderzijl

Usquert

In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl, gelegen aan de voet van de zeedijk, is sinds jaar en dag het nostalgisch bruin café ’t Zielhoes gevestigd.

Dit is Noordpolderzijl. Achter de dijk ligt de kleinste zeehaven van Nederland. De naam van het buurtschap Noordpolderzijl verwijst naar de zijl of sluis van de Noordpolder. De haven is vanaf zee alleen bij hoogwater bereikbaar via een ondiepe geul. Bij laagwater valt de haven helemaal droog. 

Het was vroeger een vissershaven waar de garnalenkotters van het nabijgelegen Usquert aanmeerden. De garnalen werden aan wal geladen en direct verkocht op de visafslag in de haven. Tot 1957 was het ook de thuishaven van zeehondenjagers. Zeehonden werden lange tijd als schadelijk voor de visserij beschouwd. Ze vraten netten aan en kaapten veel vis weg. Anno 2020 kun je hier nog maar weinig van terug zien. De lettercode voor de boten die Noordpolderzijl als thuishaven hadden is UQ, de afkorting van Usquert. Vandaag de dag dragen nog enkele vissersboten deze letters, als blijk van hun afkomst, echter alle vissers hebben nu Lauwersoog als thuishaven. 

In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl is sinds jaar en dag het nostalgisch bruincafé ’t Zielhoes gevestigd. Het is er goed toeven op het terras of binnen, ouderwets gezellig bij de warme potkachel. En waar kun je tegenwoordig nog 'hete kwast' drinken? Nou, hier dus. Maar ook voor een lunch of Grunneger Kovvietoafel bent u hier aan het juiste adres.

En wist je dat de Amerikaanse muzikant Bob Dylan hier ooit is geweest? In 1995 had hij een concert in Groningen en maakte hij ter ontspanning een fietstocht bij Noordpolderzijl. Net als jij nu doet. Hij dronk koffie aan de bar van ’t Zielhoes. De toenmalige eigenaar wist niet wie deze wereldberoemde man was, totdat een bezoeker binnenkwam en Bob Dylan herkende. De bezoeker kreeg ‘een hartverzakking’, zoals hij zelf naderhand vertelde. Het Dagblad van het Noorden schreef er zelfs een artikel over. Bob Dylan 75: ,,D’r zit n gekke Amerikoan aan de bar kovvie te drinken”

Hier vind je 't Zielhoes & getijdenhaventje Noordpolderzijl

't Zielhoes
Zijlweg 4
9988 TD Usquert
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.