Kerkje van Hiaure

Hiaure

Dit rijksmonument in Hiaure is in 1869 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.

Hiaure is een mini dorpje ten noordwesten van Dokum en telt slechts 70 inwoners. Het kerkje van Hiaure staat op een eigen terp, ook wel een kerkterp genoemd. Even verderop begint de bebouwing van het dorp. 

Dit rijksmonument is gebouwd in 1869 op de fundamenten van een middeleeuws kerkje wat vanwege de slechte staat daarvoor werd afgebroken.

Het eenvoudige kerkje wordt nu beheerd door de Stichting Vrienden van de kerk Hiaure zodat het zinvol kan blijven functioneren in de samenleving. Het kerkgebouw is in ieder geval opengesteld op de zondagen van juli tot september. Als je binnen wilt kijken en de kerk is gesloten, dan kun je een sleutel ophalen bij camping De Terp, tegenover de kerk.

Het gebouw wordt gebruikt voor rouw- en trouwdiensten, maar ook voor culturele bijeenkomsten. De stichting organiseert bijvoorbeeld historische lezingen over de streek.

REFUGIO
Daarnaast kan er in dit kerkje op eenvoudige wijze worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is aan het Klooster Claercamppad en het Bonifatius Kloosterpad gelegen. Mensen die één van deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint  Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Claercamppad, Bonifatius Kloosterpad of één van de andere Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Vrienden van de kerk Hiaure

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Afstand tot jouw locatie:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.