Kerkhof van Wierum

Wierum

Op het kerkhof van Wierum bevinden zich 3 graven van vliegers uit WO2: Clarence Roy Long, Robert George Tighe en een onbekende Britse vlieger.

Op het kerkhof van Wierum bevinden zich 3 graven van vliegers uit WO2: 

Zaterdag 20 februari 1943 Clarence Roy Long gevonden op het wad bij Wierum en op de begraafplaats daar begraven. Het verhaal van zijn vliegtuig vind je bij de locatie van het graf van zijn medebemanningslid bij Nes.

Vrijdag 9 april 1943 Robert George Tighe aangespoeld bij Wierum en daar begraven.

Op 4 april 1943 om 20.30 vertrok Wellington HE432 vanaf vliegbasis RAF Dalton. Het toestel van het No. 428 Squadron RCAF had als missie: een bombardement op Kiel in Duitsland. Het toestel was onderdeel van een formatie van 577 bommenwerpers, waaronder 203 Lancasters, 168 Wellingtons, 116 Halifaxen en 90 Stirlings. Een andere bemanning van 428 squadron heeft op om 0:50 uur een Wellington in de lucht zien exploderen op een hoogte van ongeveer 5 kilometer. De hele bemanning is omgekomen. De piloot is op 9 april 1943 aangespoeld op het Wad bij Wierum. De boordschutter Ryan is aangespoeld in de Duitse Waddenzee en begraven bij Oldenburg, Gemenebest begraafplaats Sage. De rest van de bemanning heeft geen bekend graf. In totaal gingen er 12 bommenwerpers verloren tijdens deze missie. Kiel werd door de dichte bewolking en harde wind slecht gemerkt door het Parthfinder force, wat markeringen aanbrengt op het doel zodat de overige bommenwerpers een punt hebben om op te richten. Hierdoor is een groot deel van de bommen naast het doel gevallen.

Zondag 2 mei 1943 Onbekende Britse vlieger aangespoeld en op 3 mei begraven in Wierum.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kerkhof van Wierum

Liudgerstrjitte
9141 TJ Wierum
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.