11fountains Stavoren

Stavoren

De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede.

De fonteinen dommelen in winterslaap. Even verlost van hun taak als waterspuwer schitteren ze als kunstwerken in Europa’s grootste beeldentuin.

De Visfontein voor Stavoren

De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede. Maar telkens richtte ze zich op en brachten zeevaart en visserij nieuwe welvaart. Volksverhalen als ‘de Vrouwe van Stavoren’ vertellen van dat wisselvallige lot. ‘De Vis voor Stavoren’ voegt daar een nieuw verhaal aan toe, met een knipoog naar een symbolische prent van Pieter Bruegel de Oude: ‘Hoe grote vissen kleintjes eten!’ We zien hoe de enorme open muil van een machtige vis ons langs de watersproeiende lippen naar binnen lokt. Wie ontsnapt in Stavoren de dans?

Mark Dion

Mark Dion (1961) duikt voor zijn sculpturen en installaties diep in de geschiedenis van een onderwerp of een locatie en haalt daar als een archeoloog allerlei verborgen aspecten uit. Zijn betrokkenheid bij de wereld is vaak humorvol, maar kent ook scherpe kantjes, vooral als het gaat om de gangbare geschiedschrijving of onze omgang met dieren. De rijke, maar nu grotendeels verborgen geschiedenis van Stavoren spreekt hem dan ook zeer aan.

Tips voor je bezoek

Luister voorafgaand aan je bezoek aan één van de 11fountains de podcastserie. Beleef vanuit het oogpunt van een stadsbewoner het bijzondere verhaal van de fontein. Je vindt de podcast van Stavoren hier. Alle andere afleveringen zijn hier te vinden.

Combineer je bezoek aan de 11fountains met een stadswandeling. Een wandelroute door Stavoren langs alle highlights die je gezien moet hebben.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je 11fountains Stavoren

Stationsweg 1
8715 ES Stavoren
Plan je route

vanaf jouw locatie

Lees meer


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.