Laurentius Kerk Baflo & Zoep'mbrij gortepap

Baflo

De kerk, vroeger gewijd aan de heilige Laurentius van Rome, heeft waarschijnlijk een voorganger gehad, gesticht door de Friese missionaris Liudger. Een van de proosten (geestelijke leiders) was de vader van Rudolf Agricola.

De kerk, vroeger gewijd aan de heilige Laurentius van Rome, heeft waarschijnlijk een voorganger gehad, gesticht door de Friese missionaris Liudger. Een van de proosten (geestelijke leiders) was de vader van Rudolf Agricola. Van de huidige kerk dateert het oudste, tufstenen, deel uit de twaalfde eeuw. Het nieuwere, oostelijke deel is gebouwd in de dertiende eeuw en bestaat uit baksteen. De vrijstaande, robuuste toren is omstreeks 1300 gebouwd, en in 1500 verhoogd. In de dakruiter op de toren hangt een zogenaamd 'zoep'mbrij' klokje. Het klokje gaf aan wanneer het tijd was om van het land naar huis te komen voor de maaltijd. Zoep'mbrij is de Groningse benaming voor karnemelksepap en werd in die tijd veel gegeten in deze omgeving. 

En waar maak je een echte karnemelksepap van? Juist gort en karnemelk. We hebben een heerlijk recept voor gortepap of te wel zoep’mbrij voor je. Bereid hem thuis of op je vakantieadres. Even heerlijk smullen terug in de tijd!

Recept zoep’mbrij

80 g gort
40 g bloem
snufje zout
1 l karnemelk 

Gort met bloem en zout in de pan doen. Beetje bij beetje de karnemelk toevoegen. Niet laten koken. Als de pap bindt (na ongeveer 5 minuten) nog 45 minuten op de allerlaagste stand laten staan. Daarna 5 minuten roeren en serveren met stroop of suiker.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Laurentius Kerk Baflo & Zoep'mbrij gortepap

Kostersgang 8
Baflo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.