Dark Sky Park Lauwersmeer

Lauwersmeer

Wandelen in het donker is een speciale ervaring. En donker is het in het Nationaal Park Lauwersmeer! Laat je ogen wennen aan de duisternis.

Wandelen in het donker is een speciale ervaring. En donker is het in het Nationaal Park Lauwersmeer! Laat je ogen wennen aan de duisternis. Armaturen in het gebied zijn aangepast om zo min mogelijk lichtvervuiling te veroorzaken. In het donker zie je weinig van je directe omgeving, terwijl verlichte objecten in de verte goed waarneembaar zijn en je enige ijkpunten. Bij een heldere hemel kun je je natuurlijk oriënteren op de sterren! Beleef de duisternis in Nationaal Park Lauwersmeer; kijk naar de sterren met de volkssterrenwacht en loop mee met de boswachter.

Nationaal Park Lauwersmeer mag sinds 2016 officieel de titel Dark Sky Park voeren. Want als hier de nacht valt, dan valt hij goed. Een Dark Sky Park word je niet zomaar. De International Dark Sky Association (IDA) beoordeelt of een gebied voldoet aan de voorwaarden. Het is er intens donker en die duisternis wordt ook actief beschermd. Daarnaast zijn mensen welkom om het gebied ’s nachts te bezoeken en zo van de duisternis te genieten. Op dit moment zijn er wereldwijd iets meer dan veertig Dark Sky Parks, waaronder bekende gebieden als Death Valley en de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Dat Nationaal Park Lauwersmeer tussen dit rijtje aan indrukwekkende natuurgebieden mag staan is erg bijzonder. Niet in de laatste plaats omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Door nachtelijke verlichting wordt echte duisternis steeds zeldzamer. Dieren hebben hier last van. Vleermuizen gaan bijvoorbeeld minder op zoek naar eten als het niet donker genoeg is. Maar ook de mens ondervindt hinder van een teveel aan nachtelijk licht. Zo lijkt het er sterk op dat we duister nodig hebben voor een goede nachtrust.

Hoe toegankelijk is deze locatie

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Dark Sky Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer
9976 VT Lauwersmeer
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.