Begraafplaats Nes

Nes

Op de begraafplaats van Nes zijn twee graven van militairen uit WO2, een onbekend Australisch militair die is aangespoeld en begraven op 1 augustus 1940. En Kenneth Stuart Keeble, hij is op 17 januari 1944 aangespoeld aan de kust bij Nes.

In en na de oorlog zijn diverse ongelukken gebeurd met munitie. Bovenstaande krantbericht (IJmuider Courant) over een ongeval bij Nes met een bom of mijn. In 1959 is bij de zeedijk nog een vliegtuigbom gevonden. Deze is opgeruimd en afgevoerd.

Op de begraafplaats van Nes zijn twee graven van militairen uit WO2, een onbekend Australisch militair die is aangespoeld en begraven op 1 augustus 1940. En Kenneth Stuart Keeble, hij is op 17 januari 1944 aangespoeld aan de kust bij Nes en in Nes begraven.

Op 19 februari 1943 om 17.35 vertrok Stirling BF378 vanaf vliegbasis RAF Bourn. Het toestel van het No. 15 Squadron RAF had als missie: een bombardement op de havens van Wilhelmshaven in Duitsland. Het toestel was onderdeel van een formatie van 195 bommenwerpers, waaronder 127 Lancaster, 59 Halifax en 9 Stirling vliegtuigen. Dit vliegtuig is op de eerste operationele missie neergeschoten door Oblt Jabs en is het tweede van drie Stirling toestellen van het 15e squadron die hij in een tijdsbestek van drie kwartier neerschoot. De eerste is neergestort op het Neerlandsreit op Ameland, de derde in de Noordzee op 50 kilometer ten noorden van Terschelling. Alle bemanningsleden van de drie toestellen zijn hierbij omgekomen.

De piloot van Stirling BF378 is op 28 februari aangespoeld op de waddenkust van de Hon en is op 3 maart op Ameland begraven. De navigator Long is op 20 februari 1943 aangespoeld bij Wierum en is daar begraven. De radiotelegrafist Keeble is op 17 januari 1944 aangespoeld bij Nes (W.D.) en daar begraven. De boordschutter Borrett is op 18 april 1943 aangespoeld bij de aanlegsteiger van Schiermonnikoog en begraven op begraafplaats Vredenhof. De andere drie hebben geen bekend graf, hun namen staan vermeld op Runnymede Memorial. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Begraafplaats Nes

Haadstrjitte 16
9143 WP Nes
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.