Kerkje Valkkoog

SINT MAARTEN

De kerk van Valkkoog is in de 16e eeuw gebouwd met oudere baksteenmaterialen. Het is op grond van vondsten tijdens de restauratie begin tachtiger jaren, aannemelijk dat er sprake is van een voorganger. De kerk is laatgotisch en heeft een vijf traveeën die...

De kerk van Valkkoog is in de 16e eeuw gebouwd met oudere baksteenmaterialen. Het is op grond van vondsten tijdens de restauratie begin tachtiger jaren, aannemelijk dat er sprake is van een voorganger. De kerk is laatgotisch en heeft een vijf traveeën diep schip.

Een houten plank in de gevel geeft aan: “Herbouwd in 1839”. Nadat de in verval geraakte toren was afgebroken is er in het midden van het dak een klein houten torentje gebouwd. In 1865 is dit torentje weer verwijderd en is op de plek van de oorspronkelijke toren de huidige toren geplaatst.

Binnen in het kerkje hangt een opmerkelijk schilderij, hoog in het midden op de achterwand. Het stelt een valk voor, en dat in een puur religieuze omgeving. Deze valk herinnert aan het verleden van Valkkoog, dat in de middeleeuwen de koog (het buitendijkse land) was, waar graven en heren naartoe kwamen om er de valkenjacht te beoefenen. De valk op het schilderij is echter van onduidelijk pluimage. Waarschijnlijk heeft de schilder een slechtvalk bedoeld.

In de kerk liggen verschillende grafstenen, de oudste geeft het jaartal 1600 aan. In 1871 hebben de gebr. Adema uit Leeuwarden het orgel gebouwd. Het orgel staat - evenals de kerk - op de monumentenlijst. De kerk is te bezichtigen tijdens exposities en tentoonstellingen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kerkje Valkkoog

Valkkogerweg
1744 GB SINT MAARTEN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.