Stolpboerderij - Nieuwe Streek 58

KOLHORN

Verscholen binnen het voetgangersgebied van de Nieuwe Streek staat deze langhuisstolp. Dit is een rijksmonument.

Verscholen binnen het voetgangersgebied van de Nieuwe Streek staat deze langhuisstolp. Op deze locatie verwacht men niet snel dit type stolpboerderij. De vierkantsconstructie van de kapberg is duidelijk te herkennen.

De voorgevel is opgetrokken in gele bakstenen met een houten geveltopbeschieting en gesneden windveren. De entree aan de voorzijde is de verbinding tussen de voormalige boerenwoning aan de oude stal met daaraan gekoppeld de kapberg. Dat verklaart de dubbele houten topgevel aan de straatzijde.

Binnen zijn de patronen van grup en koestallen door gebruik van afwijkende motieven nog herkenbaar gebleven in de stenen vloer.

Onder de rode pannen nestelen elk voorjaar een kolonie gierzwaluwen.

Net zoals de andere woningen aan de Nieuwe Streek is er een overtuin. Dit is een tuin die door de openbare weg van de woning wordt gescheiden.

Bronnen Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via www.beeldbank.cultureelerfgoed.nl Redengevende omschrijving van het monument via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Boerderijenstichting Noord-Holland, Vrienden van de Stolp editie september 2018 via www.boerderijenstichting.nl  

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Stolpboerderij - Nieuwe Streek 58

Nieuwe Streek 58
1767 CC KOLHORN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.