Nieuw Midhuizen

Vierhuizen

Nieuw Midhuizen is één van de imposante akkerbouwbedrijven met een rijke geschiedenis. Al generaties lang woont en werkt hier een boerengeslacht, de familie Louwes, die nauw verbonden is met de veranderingen in het Groninger Waddenkustlandschap.

Nieuw Midhuizen is één van de imposante akkerbouwbedrijven met een rijke geschiedenis. Al generaties lang woont en werkt hier een boerengeslacht, de familie Louwes, die nauw verbonden is met de veranderingen in het Groninger Waddenkustlandschap. In 2020 is het boerenbedrijf in omschakeling gegaan naar biologisch. 

Jacobien, een van de Erven Louwes, noemt met recht haar B&B een Erfgoedlogies. Dit is niet alleen vanwege de monumentale boerderij, haar interieur en inventaris, maar ook omdat de familie oog heeft voor de bijzondere landschapselementen. De boerderij is omringd door windsingels en oude bomen. 

Eén van die bomen is een ruim 120 jaar oude walnotenboom. Deze stond in de Eerste Wereldoorlog op de nominatie om geweerkolven van te maken. Een ambtenaar kwam op bezoek met de meetlat om te kijken of de boom dik genoeg was. Een spannende situatie. Voorouder Hendrik Jan Louwes wist de ambtenaar uiteindelijk met een ‘kaan’ jenever aan de keukentafel te overtuigen dat de tijd voor deze boom nog niet was gekomen.       

Verder heb je aan de ene kant uitzicht op het Weidse landschap met akkerbouwgewassen, waarbij de Middendijk, een slaperdijk , bewaard is gebleven door de waarde die de familie hecht aan Erfgoed. Aan de andere kant  kun je ‘het Wad’ zien met zijn fraaie kwelders en vaak prachtige luchten met aan de horizon Schiermonnikoog! 

Tevens doen zij aan natuurbeheer van akkerranden, laten ze oud riet staan in de sloten en planten ze struiken aan in open landschap (veldstruweel), zodat akkervogels, gronddieren en insecten profiteren. 

Ook hier een bijzonder detail! Je vindt er één van de twee eendenkooien in het gebied. In 1896 gegraven. Heel bijzonder, het is een kooi met ‘kooirecht’ die nog in particulier bezit is! 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Nieuw Midhuizen

Westpolder 22
9975 WJ Vierhuizen
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.