11x restaurants met lokale producten

Categorieën

Groenten uit eigen moestuin, vlees van de boer om de hoek en natuurlijk verse vis uit de Waddenzee. Nergens vind je zoveel verrassende smaken en producten als in het waddengebied. En daar maken de restaurants hier maar al te graag gebruik van. Wij zetten een aantal leuke plekjes voor je op een rij, die gebruik maken van eerlijke en lokale producten. En of je nou bij de Waddenkust bent of op een van de Waddeneilanden. Overal geniet je van heerlijke gerechten met streekproducten van het Wad.

 

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Restaurant ’t Havenmantsje

Harlingen, Friesland – In een oude monumentale veste, gelegen in de havenstad Harlingen, zit restaurant ’t Havenmantsje. Hier voelen ze zich naar eigen zeggen bevoorrecht met de prachtige plaats van hun restaurant. Een plek met veel streekproducten uit het achterland en uit het Werelderfgoed de Waddenzee. De zee, de kwelders en de vruchtbare grond van de Waddendijk zorgen dan ook voor ingrediënten voor de overheerlijke verrassende dinermenu’s. Hier zijn ze echt trots op het Waddengebied, en dat proef je.

Lees meer

Restaurant De Oude Sluis

Zoutkamp, Groningen – Wanneer je dineert bij Restaurant De Oude Sluis kijk je Vanachter je tafel uit op de Hunsingosluis, waarvan het sluiswachtershuisje nog intact is. Maar al snel zul je je aandacht verleggen naar de heerlijkheden op tafel. Je ervaart hier echte gastronomie met lokale producten uit het seizoen. Zo halen ze uiteraard de Zoutkamper garnalen en de vis van de afslag in Lauwersoog. Maar ook voor alle andere producten hebben ze hun lokale adresjes. En wat je hier ook eet, alles is hier zelfgemaakt. Van het brood tot aan het ijs en alles ertussenin.

Lees meer

Herberg Restaurant Molenrij

Molenrij, Groningen – Bij Restaurant Molenrij heten ze je graag welkom om een rondreis te maken door de provincie. Op de plek van het restaurant stond vroeger een mosterdfabriek en dat proef je terug. In veel gerechten is namelijk een element uit mosterd(zaad) verwerkt. Super lokaal en creatief. Daarnaast proef je hier nog allerlei lekkers uit Groningen. Zo halen ze hun kaas uit klein Wetsinge en Broek, groenten van de Eemstuin in Uithuizermeeden en bieren van de firma Het Zotte Kalf uit Winsum.

Lees meer

Restaurant C’est la vie

Den Helder, Noord-Holland – Wanneer je gaat dineren bij Restaurant C’est la vie geniet je niet alleen van het heerlijke eten maar ook van het adembenemende uitzicht over de zee. Toch is het eten hetgeen dat je niet snel zult vergeten. De vele culinaire hoogstanden die je hier krijgt voorgeschoteld zijn allemaal gemaakt met dagverse, lokale en seizoensgebonden producten. Vergeet niet om de gerechten aan te vullen met de bijpassende wijnen. Zo zorg je voor een complete (smaak)beleving.

Lees meer

Restaurant Stoom

Den Helder, Noord-Holland – In het prachtige monumentale pand, dat vroeger dienstdeed als scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine, zit Restaurant Stoom. Het restaurant is stoer en robuust, net zoals de werf vroeger zelf was en dit vind je terug in de gerechten. In de keuken maken ze gebruik van verse en duurzame streekproducten die met zorg worden geselecteerd. En ze serveren hier, Gezien de ligging kan het ook niet anders, iedere dag verse vis.

Lees meer

Kook Atelier

Texel – Bij restaurant Kook Atelier draait het om de lokale gastronomie van Texel. En wat je ook op je bord krijgt, alles is duurzaam, verantwoord en komt van dichtbij. Zo komen de oesters uit de zee die 100 meter verderop ligt en de groenten, kruiden en andere zilte smaakmakers uit eigen tuin. Samen met de lokale boer hebben ze een plan opgesteld waarmee ze op biologische wijze bijzondere groenten kunnen kweken. Deze groenten staan dan ook niet voor niets in de hoofdrol van het menu. Goed voor de wereld en voor jou.  

Lees meer

’t Pakhuus

Texel - Op een prachtige plek op Texel, met uitzicht over de haven van Oudeschild, vind je restaurant ’t Pakhuus. Een restaurant waar visfanaten hun hart kunnen ophalen. Of je nu zin hebt in een verse zeetong, waddenkokkels of andere schelp- en schaaldieren. Hier staat allerlei lekkers uit de Noord- en Waddenzee op de kaart. En zelfs als je geen visliefhebber bent kom je hier aan je trekken. Wat dacht je van een lekker stukje Texels lam of verse lokale groenten? Genieten geblazen.  

Lees meer

Restaurant Zuiver

Vlieland – Het mooie Vlieland kan dan wel een eiland zonder boeren zijn, aan lokale producten geen gebrek. Restaurant Zuiver is de ideale plek om deze lokale smaken te proeven. Met het wisselende 5-gangen menu dat ze serveren, geniet je van heerlijke gerechten met pure en eerlijke producten. Het liefst zoveel mogelijk uit eigen moestuin en altijd zelf gemaakt. Daarom werken ze met een kleine voorraad. En of je nu jong of oud bent, het menu is voor iedereen de moeite waard.

Lees meer

Café-restaurant Onder de Pannen

Terschelling – Aan de rand van het gezellige dorpje Midsland zit restaurant Onder de Pannen. Hier wordt zoveel mogelijk gewerkt met verse producten van het eiland. Kies bijvoorbeeld voor de garnalencocktail met Terschellinger garnalen of ga voor de langzaam gegaarde Terschellinger lamsschenkel. In de grote moestuin van het restaurant kweken ze veelal hun eigen groenten. Heerlijk om te dippen in de Terschellinger kaasfondue die er ook op de kaart staat. De smaak van Terschelling is hier niet te missen.

Lees meer

‘t Koaikershuus

Ameland – Midden in de unieke natuur van Ameland zit Restaurant ’t Koaikershuus. Een ideale plek om even uit te rusten wanneer je tegen de wind in de dijk op bent gefietst. Eeuwenlang woonde hier een echte kooikersfamilie, maar tegenwoordig kun je er culinair genieten. Op de kaart staan verschillende lokale producten zoals rund van Amelander Blonde Aquitaine uit Ballum en natuurlijk kun je hier ook kiezen voor een heerlijk gebakken eendenborst. Met het prachtige uitzicht op de eendenkooi en Kooikersdunen is het hier goed toeven.

Lees meer

Ambrosijn

Schiermonnikoog - Bij restaurant Ambrosijn, gelegen in het dorp Schiermonnikoog, laten ze je vergeten smaken herbeleven met respect voor de natuur. En met zoveel mogelijk streekgebonden en biologische producten proef je hier de echte smaak van de Wadden. Hou na je diner nog een gaatje over, want wanneer je uitgegeten bent in het restaurant moet je het ambachtelijk gemaakte schepijs zeker proberen. Ook in het ijs komen de lokale ingrediënten terug. Kies bijvoorbeeld voor een bolletje duindoornijs of ijs met eilanderhoning.  

Lees meer

Meer lezen? - Ontdek het Waddengebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.