In het Waddengebied zijn tal van leuke festivals te vinden. Niet alleen op de eilanden zelf maar ook langs de waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Van kleinschalige, gezellige festivals als Hongerige Wolf in Groningen tot de grote, beroemde namen als Oerol op Terschelling. Allemaal denken ze om de natuur. De duurzame initiatieven op de festivals wordt dan ook steeds groter. Deze festivals laten je zien hoe cultuur en natuur heel goed samen gaan. Ontdek de bruisende energie van de verschillende soorten feestelijkheden.
Into the Great Wide Open is een festival middenin de natuur op Vlieland met muziek, beeldende kunst, film, uitdagende kinderactiviteiten en voldoende rust en ruimte. Sinds de allereerste editie zet de organisatie zich in om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. Volledig circulair en klimaatpositief. Dat is het streven. Voor de aankomende editie worden opnieuw stappen in de goede richting gezet. Zo draaide het festival in 2024 al voor 95% op zonnestroom en een groene waterstof aggregaat. Er is een volledige overstap gemaakt naar emissievrij bouwmateriaal. Ook de benodigde machinerie regelt de organisatie volledig elektrisch. Into the Great Wide Open maakt duurzaam gedrag zo makkelijk mogelijk voor de festivalbezoekers. Zo kun je er zorgeloos genieten. Het servies is bijvoorbeeld 100% herbruikbaar. Ook zijn er geen afvalbakken. Wél inzamelpunten. Hier wordt er grondig gescheden. Dit zorgt voor een minimale hoeveelheid restafval per festivalbezoeker. De afgelopen editie was dit 50 gram. Ter vergelijking is het landelijke gemiddelde zo'n 354 gram per persoon. Opvallend is het Goede Reis programma. Bezoekers kunnen €10 terugkrijgen van hun ticket. Alleen even fossielvrij naar Vlieland reizen. Het overgebleven geld wordt in een transitiefonds gestoken om de uitstoot te compenseren.
Ontdek meerBij dit surf-, skate-, cultuur- en muziekfestival op het strand kun je wel heel veel doen en beleven. MadNes combineert surfen, skaten, muziek en meer op een duurzame manier. Van duurzame t-shirts tot tasjes van gerecyclede MadNes banners; van de bekende KarTent tot circulair rioolwatergebruik. De organisatie van MadNes is ervan overtuigd dat hedendaagse festivals helemaal niet hoeven te lijden onder het duurzaam organiseren. Helemaal in thema werkt het festival samen met Seavents. Opgericht door drie surfers met een passie voor de natuur. Ze zorgen voor composteerbaar afval. Na afloop kan dit opgehaald worden door Amelanders om te gebruiken in de moestuin. Hartstikke vruchtbaar. Ook aan de rokende MadNes bezoeker is gedacht. Geen filters meer op de grond. Deze stop je in de Pocket Ashtray die iedereen bij aankomst kan aannemen.
Ontdek meerFestival Hongerige Wolf is eenvoudig ongerept en grondvestelijk vernieuwend. Verwacht geen line up met alleen maar grote namen, maar zwerf met ons mee door het onbekende landschap en ontdek de ruwe schoonheid van nieuwe muziek en de vindingrijkheid van de voorstellingen. Bandjes, theater, beeldende kunst en literatuur -strobalen én lekker eten, je vindt het allemaal op Festival Hongerige Wolf. Ook hier is het beschermen van het bijzondere gebied van groot belang. Denk aan de herkenbare recyclebare bekers en het vegetarische eten voor zowel bezoekers als crew. Ook hydratatie is belangrijk. Speciaal daarom zorgt Waterbedrijf Groningen voor watertappunten. Wellicht ben je bekend met de app Slinger. Het festival zorgt ervoor dat je via deze weg deelvervoer naar Hongerige Wolf vindt. Als je geen nieuwe kleding wilt kopen maar wel belang hebt bij merchandise heeft Hongerige Wolf dé oplossing. Neem je eigen kledingstukken mee. Dan worden deze op het festival bedrukt met toffe prints.
Ontdek meerTijdens Oerol is het eiland tien dagen lang één groot podium voor theatermakers, muzikanten en kunstenaars met het landschap van Terschelling als decor. De natuur staat er centraal. Samen met Staatsbosbeheer is het Ecologisch Compas ontwikkeld. Daarin is voor alle medewerkers, vrijwilligers, makers, partners én bezoekers vastgelegd hoe zij zich natuurvriendelijk gedragen. Uiteindelijk met als doel om zo goed mogelijk met het Waddengebied om te gaan. Het credo bij de Oerol crew is: je loopt niet te koop met hoe duurzaam je bezig bent, je doet het gewoon. De bezoeker heeft zelf de veantwoordelijkheid om duurzaam reisgedrag te laten zien. Wél stimuleert Oerol dit via aanbevelingen op de website. Zelf steekt de organisatie ook de handen uit de mouwen. Herbruikbaar servies, ingeperkt vleesgebruik en over het algemeen verminderde inkoop.
Ontdek meerDuik met het festival Terug naar het begin het Groninger landschap in. Fietsend langs de wierdendorpen van Eemsdelta beleef je unieke optredens op magische locaties. Van expedities van lokale bewoners, tot artiesten en kunstenaars die zich laten inspireren door de omgeving. Terug naar het begin zorgt in het Groninger platteland voor nieuwe ontmoetingen. Beleef nieuwe ervaringen en creëer bijzondere verhalen die nog lang bijblijven en ga op culturele ontdekkingstocht met Terug naar het begin. De aandacht voor duurzaamheid zie je hier overal om je heen. Daar zorgt het festival voor in samenwerking met Mieke den Braber. Zij is scenograaf en ruimtelijk vormgever. Met haar hulp ziet het festival er prachtig uit en is de decoratie ook nog eens vriendelijk voor het milieu. Er wordt rekening gehouden met lange inzetbaarheid van de materialen en de herkomst ervan. Ook scheelt het dat Terug naar het begin zich afspeelt binnen bestaande locaties. Geen extra bouwmateriaal of bouwwerkzaamheden dus. Bovendien kan je er lekker eten, maar wel volledig vegetarisch of veganistisch.
Ontdek meerHet Schiermonnikoog Festival is een tweejaarlijkse festival boordevol klassieke muziek. Tijdens het voorjaar staat het festival in het teken van jong talent. In het najaar ben je hier op de juiste plek wanneer je van kamermuziek houdt. En met het unieke Nationale park Schiermonnikoog als decor, kun je in alle rust van de concerten, masterclasses, documentaires, lezingen, sterrenwandelingen en natuurexcursies genieten. Een festival met een bijzonder karakter. De organisatie heeft respect voor de prachtige omgeving waarin zij zich bevinden. Dat wordt ook van bezoekers verwacht. Zo tovert het festival de omgeving om in een broedplaats voor muzikale talenten. Echter niet zonder ruimte vrij te laten voor de echte broeddieren.
Ontdek meer