Luchtwacht- en observatietoren Warfhuizen

Warfhuizen

Deze luchtwachttoren is een overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen.

Deze luchtwachttoren is een overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen. Om het luchtruim toch goed in de gaten te houden, werden er verschillende wachtposten ingericht. Om kosten te besparen werden deze torens vooral gebouwd op punten die vanzelf al hoger lagen dan het landschap, zoals heuvels, dijken en wallen. In totaal stonden er 276 uitkijkposten verspreid door heel Nederland. Daarvan waren er 138 posten op bestaande gebouwen, zoals molens en fabrieken. Daarnaast zijn er speciaal voor dit doel nog eens 138 nieuwe torens gebouwd door de Korps Luchtwachtdienst.

De wachtposten werden gebouwd van geprefabriceerde betonnen raatbouw-elementen. Ook deze toren, aan de weg tussen Warfhuizen en Wehe-Den Hoorn is speciaal voor de Koude Oorlog gebouwd. Momenteel wordt geld ingezameld voor de restauratie van de luchtwacht-observatietoren.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Luchtwacht- en observatietoren Warfhuizen

Baron van Asbeckweg 2
9963 PC Warfhuizen
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.