Sint Vituskerk Wetsens

WETSENS

Wetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden. 

Nog voorbij Dokkum, bijna aan de Waddenkust ligt het terpdorp Wetsens met in het midden de Sint Vituskerk. Door de afzijdige ligging van de verbindingsweg van Dokkum naar Metslawier is dit dorpje mooi gaaf gebleven.

Ooit was deze terp de grootste van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. Op de afgegraven grond kwam een boerderij te staan. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden. Ondanks alle veranderingen door de eeuwen heen, vormt het dorpje Wetsens een idyllisch plaatje.  

De kleine kerk is in de 12de eeuw gebouwd van tufsteen. In 1842 is de zadeldaktoren ingestort en is deze vervangen door een driezijdig dak met een aparte (aan de kerk hangende) klokkenstoel.

Deze kerk is sinds 2016 in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt beheerd door een plaatselijke commissie van vrijwilligers. De commissie organiseert leuke activiteiten als wandelingen en concerten, kijk op de website van de kerk voor een overzicht van de activiteiten. Ook wordt de kerk verhuurd voor rouwen en trouwen. 

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint Vituskerk Wetsens

Opgong 1
9122 CV WETSENS
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.