Boswachter Feline Zwaan vertelt...

De Terschellinger Boschplaat is ’s nachts zo donker dat je bij goed weer de nevel in de Melkweg ziet en mag zich daarom Dark Sky Park noemen. Feline Zwaan is Terschellinger boswachter en trekt regelmatig met bezoekers het Dark Sky Park in. “Het leukste vind ik dat mensen soms zó onder de indruk zijn van het donker, dat ze spontaan in het gras gaan liggen om naar boven te staren. Het is ook echt een hele bijzondere ervaring, vooral voor mensen die uit de stad komen en dit donker niet gewend zijn.”

Feline – zelf een stadse van origine – werd 23 jaar geleden verliefd op een eilander en woont inmiddels al jaren op Terschelling. De Boschplaat is een bijzonder gebied op het eiland, vertelt ze. “Naast Dark Sky Park is de Boschplaat een wetland-gebied, een gebied dat sterk aan invloed onderhevig is van eb en vloed. Het is daarmee een heel belangrijk gebied voor trekvogels. Lepelaars broeden er en trekvogels foerageren hier om aan te sterken voor of van hun reis.”

Het meest unieke van de Wadden is ook in dit gebied duidelijk aanwezig: het landschap verandert met ieder seizoen en met iedere maan. “Het is hier echt nooit hetzelfde”, legt Feline uit. “Iedere periode zie je hier andere kleuren en vormen. Momenteel is het nog paars van het lamsoor dat groeit, maar over een maand is dat alweer heel anders. Ook eb en vloed zorgen dat het hier nooit verveelt. Zo sta je tot je knieën in het water en zo loop je weer over droge grond. Het is een waanzinnig natuurgebied”

Tijdens haar excursies naar het Dark Sky Park blijft het niet alleen bij sterrenkijken. Ze vertelt de mensen ook graag over de natuur en de invloed die licht heeft op het ecosysteem. Feline: “Planten en dieren zijn afhankelijk van een goed dag- en nachtritme. De reeën, vleermuisjes en egeltjes komen pas tevoorschijn als het donker wordt. Dat is dus heel belangrijk voor ze, maar wij mensen staan daar niet altijd bij stil. Hier op het eiland zijn er een paar initiatieven om bijvoorbeeld lantaarnpalen te vervangen door groen licht, dat geeft nog minder lichtvervuiling.”

De donkerte van De Boschplaat is trouwens niet geheel uniek voor Terschelling; rondom de Wadden heb je minimale lichtvervuiling. “Daarom wordt er nu gekeken of er van het hele Waddengebied een Dark Sky Park gemaakt kan worden. Want we moeten er goed op passen en mensen bewust maken van het belang van de duisternis.”

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.