Wadlopen

Pieterburen

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Tocht/Route

 • Toelichting startpunt: Knooppunt 33 is het startpunt in Pieterburen
 • Naam beheerder: Groningen
 • Gemarkeerd: Nee
 • Toelichting markering: Knooppunten route
 • Route typering: Recreatief
 • Route obstakels: Op de weg
 • Route kenmerken: Fietsknooppuntenroute

Doelgroep

 • KinderenJa
 • AlternatiefJa
 • GroepenJa
 • ZakelijkJa
 • GezinnenJa
 • JongerenJa
 • ScholierenJa
 • StudentenJa
 • VolwassenenJa
 • SeniorenJa

Wandelen

 • RolstoelJa
 • Honden aan de lijnJa

Fietsen

 • E-bikeJa
 • MountainbikeJa
 • RacefietsJa
 • ToerfietsJa
2 uren 30 minuten (47,7 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Het gebied rondom staat bekend om zijn wijsheid, schoonheid en variatie.

  Niet voor niets werd de Waddenzee met haar unieke natuur in 2009 door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Naast prachtige natuur heeft deze regio veel te bieden op gebied van cultuur, zoals eeuwenoude wieredendorpjes, bijzondere gebouwen en batonische tuinen.

  Dit landschap met de fiets verkennen is de ideale manier om te genieten van vergezichten over de Waddenzee, de kwelders en het land rond de oude zeearm van rivier De Hunze.

  Dit ga je zien

  Startpunt: 9968 AE Pieterburen
  Eindpunt: Pieterburen

  Beschrijving

  Startpunt: 9968 AE Pieterburen

  Startpunt van de route is Pieterburen - knooppunt 33

  Pieterburen is een verrassend gevarieerd dorp om vooraf aan de fietstocht te bezoeken. de bewegwijzering in het dorp is heel goed en er is van alles te zien en te beleven. pieterburen is vooral bekend als startplaats voor wadlopers en pieterpadwandelaars en door de zeehondencrèche. al sinds 1971 vangt de Zeehondencrèche van Lenie ’t Hart zieke zeehonden op. in het bezoekerscentrum is de verzorging van dichtbij te zien. Liefhebbers van bijzondere planten mogen domies toen zeker niet overslaan. deze botanische tuin is al vóór de 17de eeuw aangelegd bij een boerderijpastorie. Hoewel de tuin nog geen hectare groot is, groeien er 950 verschillende planten waarvan de helft wilde soorten. Je verdiepen in het belang van de Waddenzee als tankstation tijdens de vogeltrek kan in bezoekerscentrum buitenplaats noordkust. Zelf even bijtanken, voor vertrek of bij terugkomst, is mogelijk in diverse horecagelegenheden, zoals restaurantschip ’t appeltje, restaurant Waddengenot, grand café de buren van pieter en taarterie De Dis.

  Knooppunt 32 & 39

  Via landelijke weggetjes langs diverse oude boerderijen voert de route naar de dijk. dit deel van de Waddendijk heet officieel de ommelanderzeedijk en is genoemd naar de ommelanden, het gebied dat hij beschermt. achter de zeedijk liggen landinwaarts nog vele slaperdijken: omstreeks 1250 werden de eerste dijken in dit gebied opgeworpen. vanaf de weg zijn er diverse mogelijkheden om tot op de dijk te fietsen om uit te kijken over het Wad. Het is misschien niet direct zichtbaar, maar onder en vlak boven de waterspiegel bevinden zich ruim 10.000 soorten dieren, van groot tot piepklein, en zo’n 250 plantensoorten. door deze unieke natuur en veelheid aan biotopen is de Waddenzee in juni 2009 door uneSco tot Werelderfgoed verklaard.

  Knooppunten 37 & 22 & 35

  De zorgboerderij in het gehucht broek is een ideale stopplek. dit agrarisch bedrijf is hier sinds 2006 gevestigd en herbergt onder meer geiten, koeien, alpaca’s, pony’s, konijnen, cavia’s en kippen. volwassenen en kinderen met een psychische beperking kunnen in de zorgboerderij terecht voor dagbesteding. in de kaasmakerij wordt ambachtelijke geitenkaas gemaakt, die vervolgens in de boerderijwinkel te koop is, naast diverse andere Waddengoudproducten en streekproducten. de boerderijwinkel is in de zomermaanden dagelijks geopend.

  Knooppunten 22 & 19

  Via kleine Huisjes, dat inderdaad uit kleine huisjes bestaat, kom je in Hornhuizen. de kerk van Hornhuizen heeft een bijzondere toren. de toren was vroeger een vuurtoren en was een baken voor schippers. Het is een ideaal uitkijkpunt met prachtig uitzicht over het Wad en in de verte zelfs Schiermonnikoog. in de bijbehorende kerk zijn vaak exposities.

  Knooppunten 18 & 36

  Kloosterburen is een van oudsher katholiek dorp. Het is, los van ter apel, het enige dorp in het noorden dat jaarlijks carnaval viert. de neogotische kerk dateert uit 1869 en is gebouwd naar ontwerp van de architect p.J.H. cuypers. vrij toegankelijk in het dorp is de cloostertuin, waar circa 300 verschillende bol­ en knolgewassen groeien.

  Molenrij

  Dit dorpje is ontstaan uit een rij huizen rond enkele molens aan het einde van wat nu de Molenrijgstermaar heet. geen van de molens heeft de tijd overleefd. Middenin het dorpje bevindt zich nog wel een klein haventje. dineren en overnachten kan bij ’t korensant. dit gerenommeerde restaurant heeft de Michelinbekroning bib gourmand, wat staat voor ‘voordelig en goed’. de keuken gebruikt voornamelijk duurzame producten uit de regio en de eigen moestuin.

  Knooppunten 99 & 28

  Zodra de route de doorgaande weg verlaat, fiets je dwars door de Broekstermaar, een deel van het Hunzegebied. een ‘maar’ is de groninger naam voor een kronkelend waterloopje. de voormalige rivier de Hunze, waar de maar een arm van is, begon tussen gasselte en drouwenerveen in drenthe en mondde oorspronkelijk uit in zee bij pieterburen. tussen de weilanden ervaar je de uitgestrektheid van dit gebied en ben je even helemaal weg van de bewoonde wereld.

  Knooppunt 27

  Midden tussen de weilanden ligt de wat grotere plaats Eenrum. dit wierdendorp is meer dan de moeite waard om, de route onderbrekend, wat uitgebreider te bekijken. Het dorp heeft een romanogotische kerk en een ‘ambachtelijk kwartier’. in abrahams Mosterdmakerij is een gezellig restaurant en een mosterdmuseum gevestigd. Wie van zoet houdt kiest misschien liever voor Sara’s pannenkoekenhuis, terwijl je ook een drankje kunt drinken in het gezellige dorpscafé bulthuis. blijven slapen kan in grand Hotel de kromme raake, het kleinste hotel ter wereld. dit alles, samen met de kaarsenmakerij, de klompenmakerij, molen de Lelie en galerie Het raadhuis, maakt van eenrum een dorp om uren in door te brengen. op weg naar het volgende dorp voert de route langs arboretum notoarestoen, een botanische tuin met exotische planten.

  Knooppunten 26 & 25

  Dit dorpje heeft ondanks zijn bescheiden omvang drie bruggen: de Westerbrug, de Leitil en het Hoogholtje. die laatste is een smal, hoog, houten bruggetje van het dorpshuis naar de molen Hollands Welvaart. in deze authentieke koren­ en pelmolen uit 1855 is koffie­ en theeschenkerij ‘in de Malle Molen’ gevestigd. even opfrissen met een drankje kan ook in Laif & nuver (oftewel Lief & Mooi, open in het weekend), dat zowel een koffie­ en theehuis als een winkel met snuisterijen voor huis en tuin is. in de zomer is het terras aan het open vaarwater een heerlijke plek om op te laden.

  Knooppunten 40 & 41 & 42 & 25

  Via gemaal Abelstok, Warfhuizen en Schouwerzijl, genoemd naar zijn spilsluis (zijl) en de nabij gelegen wierde Schouwen, kom je bij groot en klein Maarslag. direct links in groot Maarslag staat een grote boerderij die dienst doet als b&b. de boerderij en de rest van het gehucht zijn gebouwd op een wierde, een opgeworpen woonheuvel die beschermt tegen het hoge water. pas in de 12de eeuw werden de eerste dijken gemaakt. veel Groninger plaatsnamen herinneren aan het wierdenlandschap, zoals Uitwierde, Westerwijtwerd en Tjamsweer. De wierde van groot Maarslag ligt op een oeverwal van de Hunze en is aan het begin van onze jaartelling ontstaan uit kwelderzoden, mest en afval. toen hij zijn noodzaak verloor, is hij deels afgegraven vanwege de bijzonder vruchtbare grond. iets verderop op de route, in klein Maarslag, staat een groen bordje met ‘historische begraafplaats’ dat uitnodigt tot een kort uitstapje naar een klein, historisch kerkhofje.

  Knooppunt 26 & 97 & 29 & 30 & 44

  Via Lutke Saxum, dat bestaat uit slechts twee boerderijen, fiets je wierdendorp Baflo binnen. de bekende humanist Rudolf Agricola werd hier geboren. Zijn wapen stond dan ook model voor het wapen van Baflo. op de wierde van het dorp staat een romaanse kerk uit de 12de eeuw. de vrijstaande toren werd een eeuw later gebouwd. de route gaat vervolgens langs Rasquert, dat praktisch aan Baflo zit vastgegroeid. rechts van de weg bevindt zich kwekerij Brandenburg met diverse plantensoorten, die regelmatig te bezoeken is.

  Knooppunt 43

  Op weg naar Den Andel kom je langs ‘De Boemenboerderij’. van juli tot oktober is het mogelijk om hier heerlijk rond te dwalen in het maïsdoolhof. den andel is een dijkdorp dat voornamelijk uit lintbebouwing bestaat. Het dorp telt vele bedrijfjes, waarvan een groot deel bestaat uit kunstzinnige en botanische eenmanszaakjes. In de 13de eeuw werd de romanogotische kerk van Den Andel gebouwd waarnaast een eeuw later een losstaande toren werd geplaatst. Het zijn de enige gebouwen in Den Andel die de Kerstvloed van 1717, waarbij in totaal duizenden doden vielen, hebben doorstaan. op de weg terug naar Pieterburen gaat de route via Westernieland, dat zijn naam dankt aan de woorden ‘westelijk gelegen nieuw land’. Ook dit dorp werd, behalve de kerk, tijdens de Kerstvloed met de grond gelijk gemaakt.

  Knooppunt 31 & 32 & 33

  Terug bij Pieterburen

  Eindpunt: Pieterburen