Terp Hegebeintum

Van historische terp naar terp van de Toekomst

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Tocht/Route

 • Gemarkeerd: Ja
 • Route typering: Natuurroute
 • Route obstakels: Op de weg
 • Route kenmerken: Van A naar A

Doelgroep

 • GezinnenJa
 • VolwassenenJa
 • SeniorenJa
2 uren (10,0 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • De route Van Historische Terp naar terp van de Toekomst leidt de bezoekers door een oud historisch verhaal naar deze locatie in het buitendijks gebied.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  Pypkedyk 4
  9173 GC Hegebeintum
  Hegebeintum

  Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum

  Pypkedyk 4 .
  9173 GC Hegebeintum
  13
  4349.jpg

  Harsta Hoeve

  Harstawei 23
  9173GA Hegebeintum
  theetuin Kleine-Lijn te Blije

  Theetuin Kleine-Lijn - Koffie en Lekkers

  Stationsweg 29
  9171 LR Blije
  75 76
  Eindpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  Pypkedyk 4
  9173 GC Hegebeintum

  Beschrijving

  Startpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  Pypkedyk 4
  9173 GC Hegebeintum

  De route begint bij het bezoekerscentrum Terp Hegebeintum. Van dit punt kan je linksaf slaan richting de Pypkedyk. Vanaf hier is de terp en kerk te zien en kun je rechtdoor omhoog richting de kerk (tussenstop 1). Na de kerk rechtdoor tot achter het schelpenpaadje, daar rechtsaf. Aan het einde van het schelpenpaadje rechtsaf richting Pypkedyk, vervolgens linksaf. Vervolg de weg fietsend of wandelend via de Vogelszangsterweg. 

  Rechtdoor via het laantje met witte zuilen (tussenstop 2). Bij het einde van het laantje ter hoogte van het witte huis linkaf over het wandelpaadje van Staatsbosbeheer. Dit pad is alleen voor wandelaars, dus gelieve met de fiets aan de hand hier langs te gaan. Halverwege het pad linksaf, via bruggetje vogelzangsterweg. Rechts af richting Blije. Bij knooppunt 89 weer rechtsaf, bij het voormalig spoorwegtracé (tussenstop 3). Voor voormalige stationsgebouw Blije (tussenstop 4) linksaf slaan, de Stationsweg in. Ondertussen kom je voorbij nummer 29 Kleine-Lijn, waar je een hapje eten kan halen. Vervolg de weg tot het centrum van het dorp bij het Watse Cuperusplein (tussenstop 5).

  Aan het einde van dit plein linksaf, de Unemastraat in, wat ooit een slenk is geweest tussen zee en lagergelegen achterland. Vervolgens ga je de provinciale weg oversteken en volg je de Unemastraat. Aan de rechterkant is voormalige terp met woonhuis te zien (tussenstop 6). Als je de weg volgt zie je vlak voor de zeedijk een NAM-boorlocatie (tussenstop 7). Na de weg (Zeedijk) overgestoken te hebben, kan je via de trop de dijk op voor uitzicht over het kweldergebied (tussenstop 8). Door links af te fietsen of de dijk schuin links naar beneden af te lopen kom je bij de locatie van de buitendijkse terp (tussenstop 9).

  Voor de terugweg: Via de dijk kan je terug naar de weg. Hierbij de weg naar rechts volgen en vervolgens linksaf de Kahoolsterlaan in. Aan het einde van het Kahoolsterlaan de provinciale weg oversteken, linksaf richting Blije. Bij de ingang van het dorp rechtsaf slaan de Vogelzangsterweg in. Deze weg vervolgen tot je weer terug bij het beginpunt komt.

  Eindpunt: Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum
  Pypkedyk 4
  9173 GC Hegebeintum
  13
  75
  76