De Balg

End of the world gevoel

Ruben Smit

Na de lange tocht over het unieke en brede strand van Schiermonnikoog (het breedste strand van Europa) waan je je op het einde van de wereld. De Balg is alleen goed te betreden met laag tij, dan komt de oostpunt van het eiland droog te liggen en stroomt het water van de geulen terug de Noordzee in. Aan de Noordzeezijde liggen vaak meerdere gewone en grijze zeehonden op zandbanken te rusten. Sommigen zwemmen vlak voor de zandbank langs. De stroming hier is enorm sterk, we raden je daarom aan niet te dicht bij het water te komen. In de vloedlijn zijn zeldzame schelpen te vinden. Dit is de plek om de oudste schelpensoort (De Noordkromp) te vinden van het waddengebied. Het is een forse schelp van soms bijna acht centimeter breed. Deze schelp kan wel vijfhonderd jaar oud zijn. Rondom de Balg vliegen diverse sternsoorten. Vaak zijn de grote stern en de dwergstern in de branding aan het vissen. Ze duiken dan loodrecht naar beneden achter een golf om boven te komen met een zandspiering (een langwerpig visje).

Ligging: Het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog, in Nationaal Park Schiermonnikoog.

Beleving: Zeehonden kijken, schelpen zoeken & ‘end of the world’ gevoel.

Beheerder: Natuurmonumenten.

Logistiek: Met De balgexpres (een tractor met huifkar met plek voor ca. 20 pers) ca. 1 uur over het strand. Met de fiets (alleen met een speciale strandfiets te doen) over het strand of door de duinen ruim twee uur (met wind mee).

Leeftijd:  Alle leeftijden (Ga je met De Balgexpres dan is dit uitstapje ook erg leuk voor kinderen)

Beste tijd: In het zomerseizoen is het druk met de Balgexpres. Echt bijzonder is het na een flinke storm, dan kun hier allerlei schelpen vinden en kun je er helemaal alleen ronddwalen. 

Fotografie: Met een groothoeklens kun je vanaf een heel laag standpunt de massa schelpen prachtig fotograferen. Denk dan wel aan voldoende scherptediepte.

Horeca: Er is geen horeca in de buurt, neem eten en drinken mee.

In de buurt: je lopend of met de fiets? Dan moet je zeker het meest oostelijke deel van de kwelders van het Willemsduin zien. Het baken dient als markeerpunt voor de scheepvaart.

Fauna: Vanaf en rondom de Balg vliegen veel meeuwen en sterns rond. Let ook op de meeuwen. Na een storm kun je hier drieteenmeeuwen aantreffen. En in de winter zijn er vaak grote mantelmeeuwen op zoek naar een gestrande bruinvis of zeehond. In de nazomer kun je op de Balg soms jagers (grote en middelste) aantreffen; roofmeeuwen vanuit het Hoge Noorden .

Flora: Weinig plantengroei hier. Tegen de duinen aan daar waar het strand groen is vind je fraai duizenguldenkruid en parnassia.

De balg expres

De Balgexpres is een trekker met buswagen die je vanuit het dorp op Schiermonnikoog naar de Balg brengt. Op het meest oostelijke deel van het eiland heb je een grote kans om zeehonden te spotten, kun je mooie grote schelpen (wulken) vinden en natuurlijk genieten van het weidse landschap en de zee. Na een half uurtje stap je weer in en rijdt de Balgexpres over het strand terug.

Meer informatie

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.