Uniek uitzicht Noordsvaarder

De duinen zijn prachtig. De twee ‘poortwachters’, die bij hoogwater deels onder stromen, zijn zeker een bezichtiging waard.

Ruben Smit

De Noordsvaarder is een zeer dynamisch natuurgebied direct gelegen aan de zuidwest zijde van het dorp West Terschelling. Je kunt bijna direct vanaf de veerboot de Noordsvaarder intrekken. De duinen zijn prachtig, vooral de laatste duinen naar zee. De twee ‘poortwachters’, twee grote duinen die bij hoogwater deels onder stromen, zijn zeer de moeite van het bezichtigen waard. Kijk je vanaf het strand in westelijke richting over de Noordzee, dan zie je daar op een zandbank (Engelse Hoek) vele tientallen zeehonden (grijze en gewone) liggen. 

Kun je niet de hele tocht afmaken? Gelukkig kun je halverwege al genieten van een geweldig uitzicht over de Waddenzee en over de Noordzee. Vooral de zonsondergang is hier magisch.

Ligging: West-Terschelling

Logistiek: Lopend vanaf café restaurant De Walvis ca. 60 minuten over de kwelder naar verste punt. Let op: bij hoogwater moet je door de duinen en kun je niet over het kwelderland langs het Wad.

Beste tijd: Vooral bij zonsondergang, maar eigenlijk de hele dag door een must voor de natuurliefhebber. In de winter liggen er soms verdwaalde pups van de grijze zeehond op het strand. In de winterperiode mogen de eilanders met hun fourwheel drives op het strand rijden, het is er in het weekend soms erg onrustig.

Horeca: In West-Terschelling is er veel horeca te vinden; café-restaurant De Walvis ligt aan de voet van dit gebied.

In de buurt: Er zijn meerdere paden waarbij de lange (11 km) wandeling door Staatsbosbeheer uitgezet zeer veel variatie in landschappen laten zien. Je wandelt door natte duinvalleien, struwelen, jonge en oude duinen. Bij hoog water moet je soms dwars door het water want zeewater stroomt dan het gebied binnen.

Fotografie: Vanaf een hoog duin naar beneden fotograferend heb je een prachtig en uniek beeld van dit ruige gebied. Voor een goed overzichtsbeeld heb je een middellange telelens nodig (70-200 mm); dan kun je diepte krijgen in je foto door op een punt op de einder scherp te stellen.

Beheerder: Staatsbosbeheer.

Flora: In de natte duinvalleien (vooral op het Groene Strand) groeit op sommige plekken de zeldzame groenknolorchis, meer richting de duinen en strand groeit de zeldzame zeewolfsmelk.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.