Zonsopkomst "Het Oerd"

Op de top van het vierentwintig meter hoge duin heb je een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee.

Ruben Smit

Dit is één van de mooiste locaties in het hele waddengebied waar je de zon uit de zee kunt zien opkomen. Een dergelijk hoog uitzichtpunt in het waddengebied is uniek. Je kunt daarnaast in één beeld de Noordzee en de Waddenzee zien. Beklim de trap achter de grote schuilhut en je zult versteld staan van het uitzicht. Bij hoog water kun je grote zwermen wadvogels als rosse grutto’s, eidereenden en kanoetstrandlopers zien. Bij laag water heb je een geweldig uitzicht over de droogvallende platen en geulen. Let op het geluid; dit draagt hier extra ver.

Ligging: In het oosten van Ameland (in het natuurgebied Het Oerd / De Hon).

Logistiek: Per fiets ca. 45 minuten vanaf Buren via het fietspad langs de Kooioerdstuifdijk.

Beste tijd: Bij zonsopgang gedurende het hele jaar. In mei ervaar je een waar vogelconcert van zingende nachtegalen, roepende wulpen en vechtende bergeenden.

Horeca: Er is geen horeca in de buurt, neem eten en drinken mee.

In de buurt: Vanaf het Oerd starten prachtige wandelingen langs de Wadkust door de kwelders van de Hon. Hier vliegen in de broedtijd van april t/m augustus groepen lepelaars in linten van en naar hun broedkolonie in de Hon.

Fotografie: Vanaf het hoge uitzichtpunt kun je naar beneden fotograferen. Met een simpele standaardlens of groothoeklens maak je geweldige beelden. Wil je echt de zon uit de zee fotograferen dan dien je een middellange zoomlens (ca. 70-200 mm) mee te nemen. Neem wel een statief mee want ’s ochtends vroeg is er te weinig licht om goed uit de hand te fotograferen.

Beheerder: It Fryske Gea.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.