Actief in eigen omgeving

Bij vrijwilligerswerk voor een natuurgebied als Werelderfgoed Waddenzee denk je misschien al snel aan groenonderhoud. En natuurlijk kunnen de natuurorganisaties altijd extra handen ‘in het veld’ gebruiken. Maar ook als je minder handig bent met zaag en snoeimes, zijn er genoeg dingen te doen. Of je nu vooral een natuurmens bent, of meer voor de cultuur gaat. En of je nu af en toe wilt bijspringen, tijdelijk in een project mee wilt draaien of je voor langere tijd aan een organisatie wilt binden.

Wat kan je doen?

Als je mee wilt helpen, kan dat al een op een laagdrempelige manier. Er zijn meerdere initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten. Alleen op pad kan natuurlijk ook: er ligt op veel plekken langs de kust plastic dat vraagt om opgeruimd te worden. Wil je liever wat meer doen? Dan kan je bijvoorbeeld aan de slag als excursieleider of landschapsgids of als gastheer- of vrouw in een bezoekerscentrum. Je kunt als vrijwillige wandelaar routes nalopen om te kijken of de bewegwijzering nog klopt, je kunt gastlessen geven in het basisonderwijs of aan de slag als ‘publieksboswachter. De keuze is reuze. 

Je kunt meedoen aan tellingen en metingen om de kennis van de Wadden te helpen vergroten of helpen bij evenementen. Maar je kunt je ook inzetten in een van die vele dorpsprojecten in het waddengebied. Denk aan projecten over duisternis, de Atlantikwall of de restauratie van een oud kerkhof. 

Kom in actie! - Deze organisaties kunnen jouw hulp goed gebruiken

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.