Theo Jurriëns

In oktober 2019 is het Kapteyn Instituut en ScienceLinX van de Rijksuniversiteit Groningen begonnen met een meetnetwerk om de duisternis op de Wadden te meten. Deze meet-actie is een onderdeel van het project De Donkerte van het Waddengebied van de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederaties van Friesland en Groningen. Theo Jurriens van de Faculteit Science and Engineering vertelt er graag meer over.

Donkerte meten met een soort beschuitbus

“Er staan nu in totaal 31 meetkastjes: denk aan een sensor in een soort beschuitbus met een klein venstertje dat naar boven staat gericht. We hebben ook een aantal donkertemeters buiten de Wadden te staan, zo kunnen we vergelijken en dat is erg leerzaam. Over het algemeen zie je dat het Waddengebied het donkerste is van heel Nederland. Tijdens de winter in februari 2021 was dit verschil nog groter, want toen lag er eerst nog geen sneeuw in het Noorden, maar al wel in de rest van het land. In de steden werd het toen bijna niet meer donker.”

En niet alleen sneeuw heeft invloed op de duisternis. “Er staat ook een meetstation op zandplaat Griend. Hier is het normaal hartstikke donker. Maar toen het laatst volle maan was, was dit wel anders. Het effect van de volle maan werd versterkt door de Waddenzee die werkte als een soort spiegel. Het was er bijna net zo licht als in de stad Groningen!”

 

Theo en zijn collega’s organiseren ook verschillende stertelling acties voor de mensen thuis. “Zo hebben we de mensen opgeroepen om de sterren in het sterrenbeeld Orion te tellen. Jammer genoeg zat het weer niet mee, want het was bewolkt, maar er volgen er zeker meer.” En wil je een donkertemeter in je eigen achtertuin? Dat kan ook. “We zijn aan het kijken hoe we het meetkastje kunnen aanpassen, zodat het goedkoper wordt en mensen het thuis zelf in elkaar kunnen zetten.”

Bekijk de gegevens van de donkertemeters op washetdonker.nl of @washetdonker.

Over het algemeen zie je dat het Waddengebied het donkerste is van heel Nederland

Theo Jurriëns

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.