Blaupot Festival

Appingedam

Proef de smaak van de streek met heerlijk eten en drinken bij de vele kraampjes. Laat je meevoeren door de verschillende muziekstijlen en beleef een onvergetelijke dag vol muziek op diverse locaties. Speciaal voor de jeugd is er een theaterprogramma.

Ontdek de rijke cultuur en tradities van de regio!

’t Gouden Appeltje is gehuisvest in het statige ‘Gouden Pand’.Een herenhuis uit de 17e eeuw. De straatnaam Gouden Pand duidt naar het beroep dat de bewoners van deze straat hadden. Namelijk ‘goudsmeden’.

Het huis is vijf venster-traveeën (ramen) breed met zes ruiten vensterswat alleen voor de rijkste kooplieden was weggelegd, aangezien er vroeger raambelasting werd geheven. Jan Blaupot was een rijke koopman en woonde in het Gouden Pand. In de laatste jaren van zijn leven werd hij blind en had veel verzorging nodig. De bewoners in de straat waren lid van een ‘noaberschap’.Dit betekende dat de mensen in de straat de plicht hadden om buren te steunen en te verzorgen, Jan was alleen en is op zijn oude dag tot aan z’n dood verzorgd door zijn buren en door zijn huishoudster Grietje.

Jan was zo dankbaar voor deze hulp, dat hij in zijn testament de buurtvereniging een legaat van 300 gulden na heeft gelaten. Voor de 17e eeuw was dit een enorm bedrag. Van de rente van de 300 gulden moest elk jaar, rond de aardbeienoogst, een buurtfeest worden georganiseerd voor alle straatgenoten. Deze mooie traditie is, na zo’n 250 jaar, in 1976 tot een einde gekomen.

De eigenaren van ’t Gouden Appeltje hebben met buurman Jan Langelaar,van leescafé Doemkes en een groepje buurtbewoners nieuw leven in dit feest geblazen. Onder de naam Blaupot Festival is dit nu weer een jaarlijks terugkerend feest.  

Wanneer:
8 juni
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Blaupot Festival

Gouden Pand
9901 eg Appingedam
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.