Het Waddeneiland Ameland

Zandduinen, strand en drassig natuurgebied. Eiland voor cultuurliefhebbers en sportievelingen. Drie kwartier varen vanaf Holwerd. De dorpen op Ameland hebben namen als in legenden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In de monumentale panden woonden in andere tijden kapiteins en walvisvaarders. Nu vind je er vooral boetiekjes, cafeetjes en restaurants. Het eiland heeft 90 km fietspad. Verdwalen gaat je niet lukken, want de rood-witte vuurtoren bij Hollum is altijd weer een terugkerend baken.  

Het eiland Ameland

Stap vanuit Holwerd op de boot en ontdek dit prachtige eiland. Ameland is zowel voor de jonge als oudere gast een aanrader. Voor de actieveling, de natuurliefhebber of voor de rustzoeker. Ameland heeft een lange historie. Al in de achtste eeuw woonden er mensen. In de loop der eeuwen heeft de zee grote stukken van het eiland weggeslagen, waaronder de dorpen Sier en Oerd. Rond 1800 was er nog nauwelijks iets van het eiland over. Maar dankzij dijken en polders is Ameland wat het nu is: een eiland van formaat met een ongelooflijk aantal planten- en vogelsoorten. Het eiland heeft vier idyllische dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, die elk met hun eigen sfeer je hart zullen veroveren. Er wonen zo'n 3700 mensen. Vanaf de veerdam, dichtbij Nes, trek je per bus of fiets het eiland in. Je hoeft de auto dus niet mee te nemen, al mag dat op dit eiland wel. Er ligt 90 km fietspad op je te wachten. En vergeet ook je wandelschoenen niet: het strand is 27 kilometer lang.

Met een beetje geluk ontdek je het bijzondere Amelander licht. Het eiland is beroemd om zijn bijzondere lichtval en panorama’s. Vele kunstschilders hebben geprobeerd dat licht te vangen. In november viert het eiland Ameland kunstmaand. Kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren op bijzondere locaties, verspreid over het eiland. Maar ook in de andere maanden kun je op het eiland voor inspiratie terecht.

Actief op Ameland - Ben jij een echte waaghals?

Must sees op Ameland - Wat ga jij ontdekken?

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Ameland

Duurzame tips

Wist je dat de Waddeneilanden erg vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid. Initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water spelen continu een grote rol. Maar ook als reiziger kun je op Ameland ontzettend veel duurzame activiteiten en accommodaties vinden. Vind ze hier!

Kijk hier voor groene reis tips

Wadden blogs over Ameland

Eilandverhalen: Alexander Kiewiet - Bekijk het verhaal van Ameland Adventure

Meer over Ameland

Verder lezen? - Ontdek alle blogs over Ameland

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.