Het Waddeneiland Ameland

Zandduinen, strand en drassig natuurgebied. Eiland voor cultuurliefhebbers en sportievelingen. Drie kwartier varen vanaf Holwerd. De dorpen op Ameland hebben namen als in legenden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In de monumentale panden woonden in andere tijden kapiteins en walvisvaarders. Nu vind je er vooral boetiekjes, cafeetjes en restaurants. Het eiland heeft 90 km fietspad. Verdwalen gaat je niet lukken, want de rood-witte vuurtoren bij Hollum is altijd weer een terugkerend baken.  

Het eiland Ameland

Stap vanuit Holwerd op de boot en ontdek dit prachtige eiland. Ameland is zowel voor de jonge als oudere gast een aanrader. Voor de actieveling, de natuurliefhebber of voor de rustzoeker. Er ligt 90 km fietspad op je te wachten. En vergeet ook je wandelschoenen niet: het strand is 27 kilometer lang.

Met een beetje geluk ontdek je het bijzondere Amelander licht. Het eiland is beroemd om zijn bijzondere lichtval en panorama’s. Vele kunstschilders hebben geprobeerd dat licht te vangen. In november viert het eiland Ameland kunstmaand. Kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren op bijzondere locaties, verspreid over het eiland. Maar ook in de andere maanden kun je op het eiland voor inspiratie terecht.

Of ontdek 't Oerd, het hoogste punt van Ameland met een omvang van maar liefst 1100 hectare. Dit gebied is zeer vogelrijk, voorzien van zeldzame planten en paddestoelen. Het Oerd is niet voor niets een onderdeel van het werelderfgoed. En zeker een bezoek waard.

Ontdek duurzaam Ameland

Heb je zin om nieuwe bestemmingen te ontdekken, bij voorkeur op plekken waar je niet alleen kunt genieten, maar ook een positieve bijdrage aan het milieu kunt leveren? Wij raden je aan om Ameland te verkennen! Deze bestemming is dichterbij dan je denkt en biedt een unieke ervaring met tal van duurzame initiatieven. Maak je verblijf milieuvriendelijk met deze suggesties:

Ontdek de lokale keuken door te dineren in restaurants die gebruikmaken van producten van Ameland. Doe je boodschappen bij boerderijwinkels en stalletjes langs de weg. Laat de auto staan en verken het eiland op een duurzame manier door een fiets te huren. Of maak gebruik van het openbaar vervoer op Ameland. Ervaar een duurzaam avontuur op het prachtige Ameland!

Kijk hier voor groene reis tips

Must sees op Ameland - Wat ga jij ontdekken?

Trek de natuur in - Ontdek de natuurgebieden van Ameland

Dorpen

Ameland heeft een lange historie. Al in de achtste eeuw woonden er mensen. In de loop der eeuwen heeft de zee grote stukken van het eiland weggeslagen, waaronder de dorpen Sier en Oerd. Rond 1800 was er nog nauwelijks iets van het eiland over. Maar dankzij dijken en polders is Ameland wat het nu is: een eiland van formaat met een ongelooflijk aantal planten- en vogelsoorten. Het eiland heeft vier idyllische dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, die elk met hun eigen sfeer je hart zullen veroveren. Er wonen zo'n 3700 mensen. Vanaf de veerdam, dichtbij Nes, trek je per bus of fiets het eiland in. Je hoeft de auto dus niet mee te nemen, al mag dat op dit eiland wel.

Lees hier meer

Activiteiten Ameland

 

Ontdek Ameland met een overvloed aan activiteiten. Verken uitgestrekte duinen en brede stranden, huur een fiets voor een tocht door de natuur of ontspan met een wandeling door de charmante dorpjes. Voor de avonturiers biedt Ameland paardrijden, watersporten en excursies op het wad. Geniet van de lokale keuken in gezellige restaurants en beleef het eilandleven tijdens festivals en evenementen. Of je nu rust zoekt of actie, Ameland verwelkomt bezoekers met een onvergetelijke mix van natuurlijke schoonheid en culturele ervaringen.

Vind ze hier allemaal

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Ameland

Meer over Ameland

Bekijk hier het verhaal van de waddenexpeditie op Ameland

Verder lezen? - Ontdek alle blogs over Ameland

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.